БизнесНПООбществоОбщинска и държавна администрацияТуризъм

Никопол, Белене и Гулянци подписаха съвместен план за  за развитие на културно-исторически туризъм

Общ план за действие и развитие чрез валоризация на културното наследство, свързано с Дунав, подписаха кметовете на общините Белене, Никопол и Гулянци и управляващият редактор на фондация „БлуЛинк“ Павел Антонов.  Официалната церемония се състоя на 31 август 2022 г. в Община Никопол. Планът е първи за дунавския регион в рамките на проект „DANUrB+“, финансиран от ЕС и републиканския бюджет.

В рамките на проекта се разработват още 11 местни плана за действие в шест дунавски страни. „Валоризация означава местните общности да спечелят от опазване и устойчиво ползване на съвместното културно-историческо наследство около Дунав, обясни водещият експерт на „БлуЛинк“ д-р Гавраил Гавраилов.

Съвместният план за действие ще помогне на местните хора в граничните гранични дунавски общини Гулянци, Никопол и Белене.  Той се основава на задълбочено проучване на местните ресурси, правен и туристически анализ. Той  съдържа 16 проекта, които ще се реализират в рамките на три години. Включено е разработване на обекти, събития и продукти, много от които вече са номинирани за дунавски етикет за качество от проект „DANUrB+“. Сред тях са литературен маршрут за знаменитата книга „Абагар“, Мемориален туризъм на беленския остров „Персин“ и културен пейзаж край античния град „Улпия Ескус“, богатството от местни езици , ритуали и кулинарни традиции в региона.

Планът разчита на допирните точки между трите интегрирани планове за управление на общините. Това е   предпоставка за бюджетно финансиране на предложените проекти. Същевременно Фондация „БлуЛинк” е гарант и експертен партньор и вече търси финансиране и партньорства за да обезпечи изпълнението на плана и включените в него проекти.

Гавраил Гавраилов разказа как в началото на месец юни миналата година започва  проучване на нематериалното културно наследство в региона. „Тогава се сблъсках с недоверието на местните хора към всичко, което предстои да направим.  Радвам се, че петнайсет месеца по-късно днешното събитие е посветено на нашето доверие. Символичното подписване на плана за действие препотвърждава нашето доверие и желанието от тук насетне  да вървим заедно в една обща посока.  Надявам се, да бъде развитието на тези три общини. Поставил съм си го като лична кауза и се надявам, повечето то нас тук да мислят по същия начин. Дори само заради това, няколко човека да дойдат за пръв път в Никопол, днешната среща си заслужава.  Имаме нужда от Вас, журналистите и местните като посланици на този регион“, призова Гавраил Гавраилов.

„Нашата цел беше да вдъхнем живот на многото таблици от проучването. Донор на проекта е Европейската комисия и фондация „Блулинк“ като част от консорциума организации в проекта „Danurb”. Днешната среща да има ползотворен характер. Втората й  част  е посветена литературен туризъм, за човека роден в района Филип Станиславов“, продължи Гавраил Гавраилов. Той приветства и  Никола Маневски от Министерство на туризъм.

Кметът на общината домакин – Ивелин Савов приветства гостите с думите: „Добре дошли в Никопол, една от старите столици на България, град с хилядолетна история, красива природа и трудолюбиви хора! Благодаря на колегите кметове и фондация на Bluеlink  и лично на Павел Антонов за активната работа по проучване на наследството и огромната работа по изготвяне на план за съвместната работа между общините. Независимо че нашият район е един от най-бедните в страната и ЕС, той разполага с богата история, култура и традиции. Важна част е и работната среща във връзка с проекта за дигитализацията на първата печатна книга на новобългарски език „Абагар“ и създаване на маршрут за литературен туризъм в района.  Политиката на общинското ръководство е обърната към трайна дейност по възстановяването, реновирането, социализирането и популяризирането на историческите и културни ценности в трите общини. Целта ни е регионът да се превърне в туристическа атракция с принос за икономическото развитие“, каза Ивелин Савов. Според него,  процесът не е лесен, важно е и ангажирането на местната общност. „Превръщането на тази цел в регионална политика между съседни общини е най-правилният подход. Разработеният план оказва пътя за съвместната ни бъдеща работа. Това е и повод за развитие на отношенията на приятелство, обмяна на опит и практики, опазването, популяризирането на древните паметници. Надявам се, ще бъде основа за полезни отношения в интерес на нашите граждани“, допълни още кметът.

Лъчезар Яков, кмет на община Гулянци изрази надежда „ да сложим основа на добрата комуникация между нашите общини, защото сме в един регион, имаме еднакви интереси за популяризацията на туризма и за възстановяване и рекламиране на туристическите дестинации в района“.

Кметът на община Белене, Милен Дулев пожела самите дейности да се задълбочат.  „Колкото и да сме еднакви като население и инфраструктура,  се различаваме в туристическите продукти и   това обогатява района. Могат да се видят много различни неща, голяма част от тях уникални, дейности и мероприятия“, каза Милен Дулев и пожела за в бъдеще още проекти за  съвместно   подпомагане развитието на района.

Д-р Цветан Андреев, председател на Общински съвет Никопол също изрази готовността на   за пълна подкрепа на проекта. „Политиката на общината е именно в подкрепа на такива действия и проекти, свързани  пряко и с местната общност. Заедно и с обединени усилия да се постигне нещо в полза на хората и да остави трайна следа. Декларираме готовност да оказваме необходимото съдействие на всички начинания. Оценяваме вашата загриженост, действеност, ще Ви бъдем в подкрепа“, подчерта д-р Цветан Андреев.

Павел Антонов, управляващ директор и главен редактор коментира: „Споделям голяма радост, на една четвърт от себе си се чувствам местен, от близкото село Милковица. Това е било една моя мечта – да се насочи вниманието на международната общност и да видя активност от местните хора, за да се получи достойното място и внимание, което му липсва. Благодаря на представителите на местната общност, които без помощ от държавата и проекти изнасят подобни инициативи. Например, групата в социалната мрежа за културно-историческо наследство и традиции, съществувала много преди да започнем работата си. Фактът, че стигаме до това споразумение, умереният  оптимизъм, че ще се сбъдне, на практика изпълнява замисъла на този проект и програмата Interreg и  участващите в него шест страни. Именно и местните общности да поемат логиката и да са двигатели,  съвместно, не всеки за себе си, както се е случвало често до сега. Следваща ни голяма и смела амбиция е, да успеем да прехвърлим Дунав и може би, живот и здраве, да видим подобно развитие и от другата страна, така че реката да се превърне в мост за устойчивото използване на културното и историческото наследство“, каза още Павел Антонов.

Той отправи и призив  към журналистите: „Ние като организация, създадена преди почти 25 г. полагаме огромни усилия да свържем гражданското общество, местните общности и журналистите. Всяка от тези групи има своите проблеми и трудности, нашата визия като организация е, че съвместно можем да постигаме по-добрите си цели. В тази стая виждам как ние успяваме да сбъднем визията на BlueLink”.

Приветствие  отправи и Балинт Кадар, проф. по урбанистика в Технологичния университет на Будапеща и ръководител на проекта „Danurb+“. „ Най-важни са представители на местната общност. Това е  първи работен план, подписан в рамките на проекта,  в този смисъл исторически ден. Ще посетим региона през октомври. Интересът и любопитството ни са огромни. Проектът стои зад вас с работа и възможности за работа и допълнително финансиране. Целим добри възможности за хората в региона. Нека  силата на Великата река, която ни свързва, да е с Вас, за да я използваме за бъдещото поколение, за да може светът да види Вашия регион и постижения.

Кметовете на трите общини коментираха конкретни туристически атракции на тяхна територия и инфраструктурни въпроси, свързани с възможности за достъп до обекти и настаняване, както и противодействието на обезлюдяването.

Журналисти и участници в церемонията се запознаха с местните културно-исторически дадености на Никопол и посетиха с лодки близките острови и скалната църква „Свети Стефан”. Местни екскурзоводи предлагат организирани разходки до островите край Никопол и информацията за тях е достъпна Мрежата.

 Гавраилов призова журналистите да бъдат посланици на района “Улпия Ескус – Нове БГ”. След церемонията той проведе първа работна среща за създаване на литературен маршрут в района, посветен на първата печатна книга на български език „Абагар”. Освен представители на трите общини, в нея участваха експертът от Министерството на туризма Никола Маневски, както и експерти от Свищов и Ореш – родното място на съставителя на “Абагар”, по-късно никополски епископ Филип Станиславов.

Част от тези паметници и природни забележителности можете да  разгледате задочно  с помощта на галерията  от снимки. Потопете се виртуално в архитектурния и природен пейзаж и усетете духа на една стара столица на Второто българско царство !

Местният туристически гид  и колегите от музея в града също е поднасят информацията и историите около местата професионално, компетентно, увлекателно.

Цялото събитие бе предавано на живо на ФБ страницата на фондацията, а планът за действие за развитие на общините също е достъпен на сайта на организацията.

Виолета Кръстева

Снимки: авторът, община Никопол, интернет

Подобни новини

Back to top button