БизнесСтранатаТранспорт

Ремонтираните тунели по „Хемус“ ще отворят по-рано от планираното

Според МРРБ има достатъчно кандидати за зимното поддържане на републиканските пътища

Лявата тръба на тунел „Ечемишка“ от магистрала „Хемус“, предназначена за трафика в посока Варна – София ще бъде пусната до края на другата седмица, Това съобщи пред Би Ти Ви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. До края на месеца ще бъде отворен и тунел „Витиня“, който се ремонтира в посока София – Варна.

Ремонтът на „Ечемишка“ беше удължаван многократно, като последната заявка от предишния директор на пътната агенция Тодор Василев бе той да е готов до края на август, припомня dnevnik.bg. Той започна на 27 май 2021 година, като първоначално беше обявено, че ще продължи четири месеца. След това срокът два пъти беше удължаван по различни причини – забавяне в производството и доставките на материали вследствие на епидемиологична обстановка, свличането на вече положен бетон и т.н. Последва удължаване до края на април, но заради проблемите с плащанията на пътностроителните фирми и то не беше спазено, а продължено до август.

В инвестиционната програма на АПИ е предвидено през 2022 г. да бъдат обявени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители и строителен надзор при основния ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на магистрала „Хемус“.

Има ангажимент от страна на пътния бранш за зимното поддържане на републиканските пътища, стана ясно от думите на Христов в интервюто. Вървят процедури по ЗОП за зимно поддържане за 1 сезон и отделно за пътноподдържане за 3 години. За всички поръчки има от един до трима кандидати. Това означава, че сме си свършили работата така, че да бъдат привлекателни за строителните фирми, акцентира още заместник-министърът. Той призова фирмите за национално отговорно отношение спрямо поддържането на републиканската пътна мрежа.

Подобни новини

Back to top button