ЗдравеНаукаОбразование

Близо 500 първокурсници започват новата учебна година в Медицински университет

В понеделник, 12 септември 2022 година, Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) ще посрещне близо 500 студенти-първокурсници, приети за обучение в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Висшето училище за поредна година се радва на засилен интерес от страна на зрелостниците и рекорден брой кандидат-студенти за медицинските и здравните специалности. Успешен е приемът на студенти в магистърските специалности след средно образование – общо 161 първокурсници по специалностите „Медицина“ и „Фармация“, държавна поръчка, и 33 студента платено обучение. В бакалавърските специалности след средно образование са записани 253 първокурсници по държавна поръчка, 44 са избралите платено обучение.
Плевенската Алма Матер ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2022/2023 година в зала „Магнум“ на Втора клинична база. Химнът на академичната общност Gaudeamus ще изпълнят солистите на Общински хор „Гена Димитрова“, които ще поднесат и музикален поздрав към новоприетите студенти. На старта на новата учебна година първокурсниците ще бъдат приветствани с добре дошли от ректора проф. д-р Добромир Димитров. Приятелски поздрав ще отправят и колегите им от Студентски съвет. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на отличниците, приети с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2022 – Стефани Вълчева и Стефани Събева. В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.
След тържествената част първокурсниците ще получат студентските си книжки и указания за учебния процес по факултети от деканите на основните звена и директора на медицинския колеж. В 13 часа започват редовните учебни занятия за новоприетите студенти.

Подобни новини

Back to top button