COVID-19ЗдравеНПООбществоПлевен и страната

Лекари, медицински специалисти и студенти ще обсъдят в Плевен уроците от Ковид кризата за здравеопазването

В партньорство с Медицински университет – Плевен фондация „Съвременна плевенска медия“ организира третия от поредицата дебати по европейски проект, на който е координатор. Проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the Covid crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity; acronym: Care on) се финансира по програма „Европа за гражданите“ на Европейския съюз, направление „Проекти на гражданското общество“. В него заедно с България участват още 7 европейски държави: Гърция, Испания, Германия, Чехия, Полша, Литва и Сърбия.

На 12 септември 2022 г., от 14 часа, в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център (ТЕЛЕЦ) в Медицински университет – Плевен ще се проведе дебат на тема Уроците на кризата за здравеопазването в ЕС: По-високо доверие към медиците и учените, но и по-големи очаквания“. Поканени са за участие лекари и медицински сестри, преподаватели, представители на ръководството на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и на Регионалната здравна инспекция, студенти, граждани.

Лектори ще бъдат доц. Мариела Камбурова и д-р Снежанка Иванковска. Доц. Камбурова е зам.-декан на факултет „Обществено здраве“ и ръководител на катедра „Социална медицина и здравен мениджмънт“ в МУ – Плевен и ще изнесе презентация на тема „Ефекти на COVID-19 върху ромския етнос в България: медико-социални аспекти“. Д-р Иванковска е лекар в Клиниката по пулмология и фтизиатрия УМБАЛ – Плевен, работи като специалист по пулмология и фтизиатрия и в Медицински център I – Долна Митрополия. Д-р Иванковска ще представи 3 клинични случая на COVID-19 от собствената си практика.

Двама бъдещи лекари ще споделят личния си опит като доброволци в ковид отделения по време на пандемията.

Първите случаи на заразата през март 2020 г. бяха регистрирани в област Плевен. Шанс за Плевен и региона е наличието на Медицински университет и отличната обезпеченост с лекари и специалисти в сферата на здравеопазването. Справихме ли се по възможно най-добрия начин с пандемията? Къде сме в статистиката за заразени и излекувани? Защо е нисък процентът на ваксиниране? Готови ли сме за нова вълна на зараза? Взехме ли си поука от преживяното и от грешките? На тези въпроси ще потърсят отговор участниците в дебата на 12 септември.Изводите от този и проведените от всички партньори дебати ще бъдат обобщени в заключителен документ по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ – препоръки към Европейската комисия за действия при криза.

Подобни новини

Back to top button