Личности

В Левски започнаха „Празници на изкуствата – Парцалев 2021”

С понасяне на цветя пред паметната плоча на Георги Парцалев започнаха „Празници на изкуствата – Парцалев 2021” в Левски. Рожба на огромната обич към човека и актьора Георги Парцалев, доказал, че смехът е велик, когато надмогва болката, че сълзата на Дон Кихот е най-чиста проява на жизнелюбие, а талантът е божия искра и времето няма власт над нея, празниците на изкуствата ще продължат до 18 юни.
Изложба със снимки на Георги Парцалев, откъси от най-големите му роли в киното и театъра незабравими до днес, едно символично пътуване на Хамлет от град Левски беше открита във фоайето на НЧ „Георги Парцалев – 1901”.
Открита беше и експозиция на над 45 архивни картини „Спомени от 20-ти век“ собственост на НЧ „Г. Парцалев 1901“. Картините са рисувани от различни художници през осемдесетте години на миналия век, вдъхновени от природата на плевенския край, характерните архитектурни особености на селищата и времето. Майсторите на четката са от различни народности, гостували в Левски, участници в художествени пленери. В колекцията има големи имена в българското изобразително изкуство и картини с висока художествена стойност.

Експозицията представи Илхан Мюртезова: „…Забележителна е картината на големия наш живописец Стоян Венев – „На пост“, отразяваща времето преди 1944 г. Голяма чест за нас е притежанието на творбата на професор Димитър Киров – „Просветители“, където са изобразени равноапостолните светци Кирил и Методий и техните ученици. Силно е участието на Тома Трифоновски с картината му „Църквата св. Наум Охридски“. Притежаваме живописни творби на големия наш живописец проф. Греди Асса. Картината му „Сбогуване“ ни докосва с непринудената детска носталгичност при раздялата. Чистотата на детския поглед е запечатана в картината на големия портретист Дионисий Дончев. Различаваме тъгата в картината „Старост“ на нашия съгражданин Венцислав Тулешков. Много свежест донасят картините на Владимир Пенев – „Утро“ и „Пейзаж“, в които се наслаждаваме на красивата архитектура на българските храмове. Картините на Венета Михайлова – „Площад Централен“, „Сватба“ и „Понеделник“ ни напомнят със свеж хумор за времето през 80-те години на миналия век.
Колекцията е обогатена с картини на чуждестранни автори. Тук присъстват Корнелиу Василеску, Лумир Попчика, Лаурел Лазареску, Константин Дондуш, Ярослав Шинделарус, Клемент Щиха, Виталий Коробов, Матиас Негор, Дитер Лудевит, Деспасиан Лунгу, Ян Павлиц и Борис Белмасов. …” Изложбата ще бъде отворена до 18 юни.
Домакините и гостите на „Празници на изкуствата – Парцалев 2021”имаха удоволствието да видят и част от дарените лични вещи и мебели на Георги Парцалев в камерната зала НЧ „Г. Парцалев 1901“.

Подобни новини

Back to top button