ОбразованиеТехнологии

Академия ще развива IT специалисти, които да разработват прототипи за Startup компании от България и Европа

Плановете са да бъдат разкрити над 300 работни места в сферата на информационните технологии, с цел подпомагане на икономическото развитие на Северна България

В първия учебен ден, 15 септември, в Плевен стартира GrowIT – безплатна академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии. В нея нови умения и възможност за професионална реализация в една от най-атрактивните професии ще получат десетки участници, с минимален или без никакъв опит в областта. Успешно преминалите академията ще могат да започнат своята първа работа в IT сектора. Те ще работят върху създаване на прототипи за технологични решения за български и европейски стартиращи компании.
Обученията ще бъдат реализирани в хибриден формат – присъствено и онлайн, за да дадат достъп на всеки, който има интерес да бъде част от тях. Програмата ще се провежда два пъти седмично, в рамките на следващите три месеца. Тя ще предложи на участниците възможност да придобият основни умения за начинаещо ниво WebUI софтуерни разработчици.
Целта на академията в дългосрочен план е да превърне Централна северна и северозападна България в софтуерен хъб на България, като създаде над 300 нови работни места в следващите пет години. Бъдещите специалисти ще имат възможността да станат част от екипа на компанията ClearWare – специализирана в технологично разработване на първоначалните версии на иновативни продукти на бъдещето. Освен да предложи работни места на успешно преминалите академията, компанията ще акцентира и върху развитието на талантите, за осигури високо качество на подготовка на експертите.

Създател на GrowIT Academy е Теодор Тодоров – представен като експерт с 20-годишен опит в областта на информационните технологии. Тодоров е основател на ClearWare, в която ще започнат работа най-добрите участници в академията. Той е главен технически директор на една Startup компанията nPloy, която улеснява връзката между работодатели и хората, търсещи работа, по лесен и интуитивен начин.
“Щастлив съм, че стартираме академията Grow IT именно на тази емблематична за българското образование дата. Развиването на Плевен като притегателен център за софтуерни експерти е кауза за мен. Вярвам, че подпомагането на първите стъпки на начинаещите IT специалисти, както и преквалификацията на хора от други сфери, ще спомогне за децентрализирането на сектора. Това ще бъде път към превръщането на западната и централната част на Северна България в атрактивна дестинация за новите програмисти, а с това ще бъде подпомогнато и икономическото развитие на региона”, сподели Теодор Тодоров.

Подобни новини

Back to top button