Водещи новиниНаукаОбразование

Първият учебен ден – празник за българското училище

В община Левски днес пет училища посрещнаха празнично и присъствено своите възпитаници – ПГССТ „Никола Вапцаров“, СУ „Крум Попов“, ОУ „Неофит Рилски“ в Обнова, ОУ „Христо Ботев” в Асеновци и ОУ „Христо Ботев” в Българене.
113 са първокласниците в общината, а децата от 4 до 6 години в задължително предучилищно образование са 270. През тази учебна година 367 ученици и 33 деца ще пътуват с училищен транспорт до своето училище и детско заведение.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова пожела здрава и успешна нова учебна година на учители, ученици, родители, на първокласниците в ОУ „Максим Горки“ на училищното тържество, събрало багрите и красотата на празника на всички съпричастни на българското образование. Специален подарък, книгите „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски и „Рибния буквар” Петър Берон получиха учителките на първокласниците. Гост на тържеството беше и Петя Чолакова – гл. експерт „Образование, култура и спорт”. Директорът на училището Даниела Георгиева връчи и отличия на ученици на училището за високи постижения.

В най-голямото училище в общината, СУ „Крум Попов“, над 500ученици, учители, родители и гости преживяха отново радостта от празничното събитие за откриване на новата учебна година присъствено. Най-развълнувани бяха първокласниците, които с радост споделиха и показаха желанието си да учат и да знаят.
С тържествено издигане на знамето и българският химн започна училищния празник, гости на който бяха: зам.-кметът на Община Левски, инж. Кольо Домеников, Ваня Дочева – секретар на МКБППМН, Ралица Рачева – председател на обществения съвет, Силвия Сашкова – секретар на НЧ „Георги Парцалев-1901”, Венета Савова – дългогодишен директор на училището. Директорът Валентина Дженева поздрави всички с началото на новата учебна година и пожела да е здрава, успешна и присъствена.
„Радост и чест е за мен да съм част от този празник, откриването на новата учебната година” каза в приветствието си зам.-кмета инж. Кольо Домеников. Пожела тя да бъде слънчева и добра, присъствена, без кризи. Призова родителите и учениците, да не забравят в съвременния свят, че основите на образованието формират човека като личност и това е в основата на бъдещата реализация. На учителките на първокласниците подари книгите „История славянобългарская” на П. Хилендарски и „Рибния буквар” П. Берон с пожелание да им бъдат полезни.
Приветствия и пожелания от името на родителите, на зрелостниците, припомняне на значими за училищата и развитието им събития и постижения, цветя и усмивки белязаха първият учебен ден.
По стара българска традиция в училищата плиснаха менче с вода, а училищния звънец призова за ново начало на учебната година.

Подобни новини

Back to top button