НПООбразованиеОбщество

Единство с Европа и развитие на демократична зрялост ще дискутира плевенско сдружение с активни граждани

На 27 и 28 септември в Плевен ще се проведат заключителните международни събития по Проект „Eвропа – Eдинство, човешко достойнство и солидарност – просто мечта?“, в който Сдружение „Учебна работилница Европа“ е партньор. Проектът се изпълнява по мярка „Мрежа от градове“ на Програма „Европа за гражданите“ и гости на събитието ще бъдат представители от 3 европейски страни – Германия, Румъния и Гърция. Работата по проекта започна през месец октомври 2020 г. и приключва през септември 2022 г., със заключителните събития в Плевен.

Проектът има за цел да обедини различни поколения и граждани от различни класи и социални среди. С активното участие на гражданите от Атина, Плевен, Люнебург и Тимишоара, той разглежда настоящите предизвикателства пред Европа – популизъм, национализъм и расизъм, но и ценностите на демокрацията – многообразие, човешко достойнство и солидарност. В рамките на проекта бяха организирани конкурси за есета, стихотворения, фотоколажи, в които участваха млади хора от Плевен, Бургас, Велико Търново, Варна, Нови Искър, Ловеч, Мездра, Сливен, Пловдив, София, Русе, Свиленград, Силистра, Перник, Лом, Кюстендил, с. Стража, Търговищко, с. Ценово, област Русе. Възпитаници на училище „Цветан Спасов” от Плевен участваха масово в раздела за стихотворение и колажи. В работни семинари със съвременници и международни конференции активни граждани от различни поколения обмениха идеи за времето на хунтата, диктатурите и над 30 години европейско „ЕДИНСТВО“.

В края на проекта ще бъде изготвена и писмена позиция, адресирана към политици и заинтересовани страни, в която ще бъдат обобщени изводите от работните срещи и дискусии с гражданите. В изпълнение на дейностите по проекта всички партньори са подпомогнати от Общините  – Люнебург, Тимишоара, Кифисия и Плевен.

На 28 септември, от 10:00 до 12:30 часа в ХГ „Илия Бешков под патронажа на г-н Георг Спартански, кмет на Плевен ще се проведе публична дискусия на тема „Единство с Европа и развитие на демократична зрялост“. В нея ще вземат участие активни граждани, общественици, педагози и младежи – ученици от гимназиите и училищата, с които Сдружение  „Учебна работилница Европа“ си сътрудничи. Специален гост на събитието е представител на Фондация „Стража“, който ще представи платформата „Стража“ , Платформа за парламентарна прозрачност и гражданско участие и каузата на Фондацията.

Като младши посланици на Европейския парламент, а и като ученици в иновативни училища, присъстващите младежи ще споделят своя опит в Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация.

Проектът „ЕДИНСТВО“ предлага заедно да се ПЕЕ на международни конференции. Затова заключителната дискусия по проекта ще бъде открита от Вокална група „Арлекино“ към Читалище „Съгласие 1869“ с изпълнение на „Одата на радостта“, с включване на всички присъстващи.  

Подобни новини

Back to top button