КултураСветски новини

Откриването на Летния театър в Левски – внушителен израз на воля за духовност

Официалното откриване на Летния театър в деня на Независимостта, 22 септември, събра над 500 жители и гости на град и община Левски.
Бурни аплодисменти съпроводиха откриването на паметна плоча на Георги Парцалев от кмета на общината Любка Александрова и дарителя на плочата Емил Йорданов и белязаха началото на празника.
Мисията на Емил Йорданов да дарява паметни плочи на бележити артисти се е появила след ковид пандемията. Желанието му е следващото поколение да знае, че има хора, допринесли много за нашата прекрасна България. Той дари и паметната плоча на Григор Вачков, поставена на читалището в Трънчовица.
Кметът Любка Александрова и Силвия Йорданова, Председател на НЧ „Георги Парцалев-1901”, прерязаха лентата и откриха Летния театър – плод на съвместните усилия. Духовният надзорник към Великотърновската епархия Руслан Личев освети амфитеатъра, за да пребъде родолюбивото дело.

В слово при откриването Любка Александрова зави: „Днес е голям ден за нас! Голям празник за нас българите е деня на Независимостта на България, а за нас левчалии той е двоен празник, истински двоен, духовен празник. Летният театър, за който мечтахме, който проектирахме, за който работихме, допускахме грешки и ги поправяхме, вече е на лице. Добре дошли в този духовен храм, щастлива съм да видя, че е пълен, скъпи левчалии. Надявам се да ви харесва и с радост да идвате винаги, когато сцената ви призове с постановка, с концерт, или с друго културно събитие…”
Тя благодари на хората, които с неуморния си труд допринесоха Летния театър да стане факт – на проектантите ДЕП-ЕЛИТ-ЕООД от СОФИЯ с управител инж. Димитър Ганчев и архитект Ирина Ангелова, на изпълнителите ТЕХНОСТРОЙ БЪЛГАРИЯ ООД от София с управител Никола Николов и надзорната фирма МК НАДЗОР ООД от Плевен с управител инж. Милчо Илиев.
„Летният театър беше сериозно предизвикателство и го преживяхме, за да сме сигурни, че наистина го искаме. Радвам се, че го искахме, че го отстояхме, и че го имаме. На многая лета на нашия Летен театър и се надявам да бъде културното, духовното сърце на нашия град. Благодарна съм, че във връзка с откриването, левчалии присърце приеха каузата за събиране на средства за „Земляците”, за скулптурната композиция на големите творци на община Левски – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков и вече са събрахме над 10 хил. лв. заедно. Няма по-хубава кауза, която да усещаме, че е обща и ние заедно работим за нея. От началото на инициативата, за месец и половина са се събрали 20хил. лв…” допълни кметът.
За празничното събитие поздравителни адреси са изпратени от канцеларията на президента Румен Радев, от Илияна Йотова, вицепрезидент на РБ, от зам. Областият управител Александър Трайков, от Лили Иванова, от Димитър Здравков, от Началник на кабинета на министъра на образованието и науката, от Министерството на културата,
ТС „Сборенка” при НЧ „Георги Парцалев -1901”, носител на много отличия изпълни цената с красотата на българските ритми и багри.
Химна на град Левски прозвуча по време на кратка презентация за отминали години, в изпълнение на семейство Гарнизови.
Спектакълът „Осмото чудо” на Национален фолклорен ансамбъл БЪЛГАРЕ с художествен ръководител, продуцент и хореограф Христо Димитров беляза официалния старт на сцената.

Подобни новини

Back to top button