ИзбориСтраната

ЦИК публикува симулатор за машинното гласуване на 29 октомври

Централната избирателна комисия публикува в сайта си симулатор на машинно гласуване.

За местния вот ще бъдат необходими 9 082 машини и са разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини. Към момента секциите за гласуване за местния вот, включително подвижните, са 12 089, каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, кояро уточни, че броят им не е окончателен, тъй като предстои разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора до 48 часа преди началото на вота.

В страната ще се гласува с четири различни начина на изписване и показване на екраните и на бюлетините с машина. В София, Пловдив и Варна освен за кмет на община и за общински съветници, ще се гласува и за кмет на район.

Избирателят поставя картата, визуализира се екранът, в който се показват бюлетините, за които ще има право избирателят в тази секционна избирателна комисия да гласува. Той трябва да маркира своя избор така, както, заставайки пред секционната избирателна комисия трябва да заяви за кои избори желае да гласува, за да му бъдат откъснати бюлетини, така тук трябва да заяви своето желание. През бутона „преглед“ ще му се визуализира на екрана какъв избор е направил – за кои избори да гласува, с връщане назад може да се върне и да коригира своя избор, обясни Матева.

Първо се визуализира бюлетината за общински съветници. Тя ще се прелиства с бутона „следващата страница“. Ако избирателят маркира съответната партия или коалиция, става активен екранът, на който могат да се маркират и преференциите, ако избирателят желае да гласува за определен кандидат, след което се преминава към следващ избор. Визуализира се бюлетината за кмет на община. След като направи своя избор, преминава към следващия вид избор, посочи Матева. 

Накрая избирателят натиска бутона „преглед“. Тук се показва какъв избор е направил в изборите, за които е заявил, че ще гласува. Ще се изписват имената на партиите, коалициите и кандидатите, за които е решил да гласува. Той може да промени избора си, подчерта Росица Матева.

Можете да отворите симулатора на машинното гласуване ТУК.

Подобни новини

Back to top button