ЗабавленияОбщинска и държавна администрация

Да го направим! Над един милион хороводни стъпки със северняшки хора на площад „Възраждане“

Изиграването на седем народни хора всеки се равнява на между 8 и 9 км ходене пеша. Инициативата вече има подкрепата на над 10 плевенски клуба и читалищни фолклорни школи

Община Плевен кани плевенчани от всички възрасти, както и всички клубове и школи за народни танци, да се включат в общи изпълнения на северняшки хора на централния площад „Възраждане“ на 30 септември, петък, от 17:30 часа. Идеята е всички присъстващи да направят над един милион хороводни стъпки заедно и да поставят своеобразен рекорд за най-дългото хоро. Този оригинален начин избраха организаторите от Община Плевен, за да се включат в националния общински конкурс „Нестле за Живей Активно“ с партньор НСОРБ, който има за цел да насърчи двигателната активност и здравословния начин на живот.
В инициативата „Заедно за един милион хороводни стъпки“ ще се включат Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и Общинският духов оркестър, които ще изпълнят седем популярни северняшки хора. Всички присъстващи на площада ще бъдат поканени да ги изиграят на общо хоро. Досега каузата получи подкрепа на над 10 плевенски клуба и читалищни фолклорни школи, а очакванията са до петък към тях да се присъединят още любителски формации и много граждани.
Смята се, че при изиграване на едно северняшко хоро танцьорът прави средно 1800 стъпки. Така за седем народни хора всеки от участниците ще натрупа поне 12 000 хороводни стъпки. За сравнение – броят на тези 12 000 стъпки, изиграни за няколко минути, се равнява на между 8 и 9 км ходене пеша, което при равен терен отнема повече от час. Ако заедно за ръце на хорото се хванат повече любители на народните танци, общият брой направени хороводни стъпки по време на събитието ще надхвърли един милион, което е амбицията на организаторите. Затова и мотото на инициативата е „Заедно за един милион хороводни стъпки“.
С участието си в конкурса „Нестле за Живей Активно“ Община Плевен ще се бори за голямата награда от 20 хиляди лева за общински проект, свързан със спорта. Целта е да се финансира монтирането на стрийт-фитнес комплекс в парк „Кайлъка“ – любимо място за спорт и отдих на плевенчани и гости на града. В надпреварата участват 16 български общини.

Подобни новини

Back to top button