НПООбществоСтраната

Слави Трифонов осигури на КПКОНПИ антинаграда в Деня на правото да знам

Годишните награди на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) бяха раздадени за 20-и път на онлайн церемония в Международния ден на правото да знам – 28 септември.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е „отличена“ заради абсурдния им отказ да предоставят информация за проверката на имотна декларация и размера на глобата, наложена на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за това, че не е изпълнил законовото си задължение да подаде имотната си декларация. Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ определи повдението на Коантикорупционната комисия като рецидив, препращайки към антинаградата от 2019 г. Тогава КПКОНПИ взе антинаграда в другата отрицателна категория – „Вързан ключ“.

Тази година „вързан ключ“ получи кметът на община Брезово. „Срамота“ получава Дирекция за национален строителен контрол. Това е категорията за „най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация“. Кметът Христо Енков заслужава антинаградата заради отказа информацията за анекса към договора за продажба на фурната в с. Свежен – с абсурдната аргументация в официалния отказ, че искащият информацията не живее в Община Брезово, а след това коментира, че е предпочел общината да плати 510 лв. на заявителката, но да не натоварва служителите си с работа по искането по ЗДОИ.

Положителните награди на ПДИ са в 4 категории – за гражданин, журналист, неправителствена организация и институция. В първата категория за втора поредна година бе отличен активистът Николай Неделчев. Той е номиниран заради активното използване на ЗДОИ, за да постигне по-голяма прозрачност за процесите в рамките на съдебната власт, както и за случващото се по отношение на важни за обществения интерес съдебни дела. Сред успехите му през последната година е спечеленото с помощта на ПДИ дело срещу отказа на спецпрокуратурата да отговори кои са прокурорите, наредили подслушването на президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство. Неделчев е и сред обжалвалите отказа на КПКОНПИ да отговори на въпросите за Слави Трифонов. Води и дело заради отказа на прокуратурата да обясни как функционира порталът за справки по движението на прокурорските преписки и защо някои преписки се скриват от този портал. Грамота в категорията за граждани получава Катя Тосева.

Наградата за журналист получи Лалка Златанова – главен редактор на „Дарик радио“ – Пловдив, която успява да обърне негативната практика на вече несъществуващата спецпрокуратура, която отказва да предоставя информация за движението по конкретни преписки – в случая проверката срещу Елена Гунчева, която беше депутат от „Възраждане“, бившия кмет на Пловдив Иван Тотев и районния кмет Ральо Ралев. Грамота в категорията за журналисти получи Лора Филева от „Дневник“.

„Златен ключ“ получи и „Грийнпийс България“ заради активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Грамота получиха фондация „Стража“ (представяща отворените данни от парламента в леснодостъпна форма) и Института за пазарна икономика.

Като институция с грамота беше отличена РИОСВ-Пловдив. Голямата награда в  тази категория получи община Банско.

Подобни новини

Back to top button