Водещи новиниИзбори

В МВР до 15 часа в изборния ден са получени 621 сигнала

Изборният ден протича нормално. Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.

Към 15.00 часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо 621 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Само за днешния ден те са 69. Образувани са общо 71 наказателни производства, от тях 66 са по чл. 167 – 169г от НК. В деня на изборите до момента са образувани 3 производства по чл. 167 – 169г от НК, от които 2 бързи и 1 досъдебно.

В рамките на проведените мащабни полицейски действия на територията на страната за извършени престъпления на изборния процес са задържани общо 77 души. Съставени са 1982 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР.

В изборния ден служители на ОДМВР са оказали общо 29 съдействия на РИК, СИК и ЦИК.

След като в МВР бе открита денонощна телефонна линия за сигнали и имейл, свързани с изборния процес, са получени общо 16 имейла и 39 обаждания, съдържащи данни, свързани с купуване и продаване на гласове. По съотносимите към дейността на МВР са извършени съответните действи, останалите са предадени по компетентност на съответните институции. Сигнали за извършени нарушения са пистъпили и на електронна поща [email protected]в Приемната за граждани на МВР, като към 15 часа днес те са 24 и по тях  се извършват проверки. На тел. 112 са приети общо 220 обаждания, от които 112 сигнала, съдържащи данни за купуване и продаване на гласовe и контролиран вот, по които са предприети необходимите действия.

За периода от 27.09.2022 г. до 15 часа днес служителите от звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали общо 979 удостоверения. Само днес до 15.00 ч. те са 241. Припомняме, че в седмицата преди 2 октомври 2022 г. бе създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Към настоящия момент оперативната обстановка в зоните за отговорност на ГД „Гранична полиция“ е нормална. Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден, както и граничното наблюдение в уязвимите участъци. Пропускателната дейност през ГКПП се осъществява при нормална интензивност, при необходимост има готовност за въвеждане на облекчени проверки.

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали съдействие на СИК и РИК във връзка с отпадане на електрическото захранване в обекти, свързани с изборния процес. Повредите са отстранени и не е възпрепятстван избирателният процес.

Подобни новини

Back to top button