ОбществоПраво

Районен съд – Плевен се включва в инициативата Ден на отворени врати

Ръководството на Районен съд – Плевен кани граждани и журналисти на инициативата „Ден на отворени врати“, която ще се проведе на 25.10.2022 година.

Инициативата се провежда по повод Европейския ден на правосъдието. На 5 юни 2003 година заместник-министрите на Съвета на Европа, съвместно с Европейската комисия, вземат решение датата 25 октомври да бъде обявена за Европейски ден да гражданското правосъдие.

Тази година, за първи път Районен съд – Плевен ще отбележи този ден, провеждайки Ден на отворени врати.

Денят ще започне в 9:30 часа, в зала №4 на Съдебната палата в град Плевен, с кратко представяне на инициативата пред представителите на медиите.

След това ученици от специализираните паралелки с профил „Съдебна администрация“, от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване град Плевен и ДФСГ „Интелект“ град Плевен ще бъдат запознати с работата на деловодителя и секретаря, и ще имат възможност да присъстват на открито съдебно заседание.

От 10:00 до 13:00 часа, в Адвокатската стая, която се намира на ет.3 в Съдебната палата в град Плевен, ще бъдат проведени безплатни консултации за граждани, в областта на семейното, наследственото и трудовото право. Консултациите ще бъдат извършени от адвокат Ивайло Арнаудов – Председател на Адвокатска колегия – Плевен и адвокат Янита Александрова от Плевенска адвокатска колегия. Не е необходимо предварително записване, достатъчно е гражданите, които имат желание да се възползват от тези безплатни консултации, да се явят в посочения часови диапазон, на третия етаж в сградата на съда.

От 13:00 часа, в зала №4 в Съдебната палата, ще се проведе лекция-дискусия на тема „Гражданското правосъдие в защита на Правото на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека“. Лектор ще бъде дългогодишният съдия във Върховния касационен съд и преподавател в Националния институт на правосъдието – г-н Борислав Белазелков.

Информация за програмата можете да намерите и в сайта на Районен съд – Плевен.

Подобни новини

Back to top button