ИсторияКултураЛичностиСветски новини

„Архитектурата на Плевен от миналото до днес“ ще представи арх. Кирил Русков в родния си град

Представяне книгата на арх. Кирил Русков „Архитектурата на Плевен от миналото до днес“ ще се състои на 3 ноември /четвъртък/ от 17.00 часа в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен.

Събитието ще се осъществи с подкрепата на Архитектурната колегия на Плевен – САБ-Дружество  Плевен и  КАБ – Регионална колегия Плевен.

Както арх. Русков споделя, това е негова стара мечта – създаването на Албум за Плевен, за историята на архитектурата му от миналото до днес. Книгата съдържа 124 изцяло цветни страници, със снимки и текст на български и английски на исторически карти и архивни картички, на емблематичните красиви обществени и жилищни и култови сгради, паметници, паркове и няколко съвременни сгради в Плевен.

Арх. Кирил Русков е роден в Плевен през 1930 г., а през 1953 г. завършва архитектура в София. През цялата си дейност работи като проектант и главен архитект в проектантската организация в родния си град. Автор е на повече от 30 обществени сгради тук, сред които Съдебната палата, хотел „Ростов“, зала „Катя Попова“, Стоматологията, изложбената зала в Градската градина, хижа „Среброструй“ и голям брой жилищни блокове. От 30 години живее в София.

За приноса му в изграждането на Плевен в периода 1954-1990 г. и по повод навършването на 80 години, на 19 ноември 2010 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен”.

Подобни новини

Back to top button