ИзкуствоКултура

Плевенската публика прие с възторг песните от „Златният Орфей“ в изпълнение на Маргарита Хранова и Орлин Горанов

Маргарита Хранова и Орлин Горанов представиха с голям успех в Плевен „Златните песни от „Златния Орфей” в съпровод на оркестъра на Държавна опера – Бургас. В препълнената зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ прозвучаха емблематични песни от знаковия за България фестивал, под диригентството на Левон Манукян, който е и автор на аранжиментите.

Проектът е по идея на Юлия Манукян и се осъществява от Държавна опера Бургас. Оркестърът свири под палката на Левон Манукян. Солистите Маргарита Хранова и Орлин Горанов вдигнаха публиката в залата на крака и изпълниха на бис песента „Нека да е лято“. Диригентът и двамата популярните певци разказаха в интервю за posredniknews за замисъла на проекта и за съвместната си работа.

Как започна този проект?

Левон Манукян: Това е един вид продължение на съвместната ни работа с Орлин Горанов и Марги Хранова. Предишният ни общ проект – „Обичам българската музика“ беше изцяло с музика от български филми. С него обиколихме над сто града в България с голям успех. Бяхме с Бургаска и Плевенска филхармония. Много градове покорихме с този проект, навсякъде беше пълно и ни посрещаха с огромна любов. Може би от една година Орлин Горанов постоянно ми предлагаше ,,Да направим нов проект!“. Мислехме как точно да направим нещо, което да не бъде точно като първото, но да бъде негово продължение. Спонтанно се роди идеята да уважим песните от „Златният Орфей“. Събитие, което толкова години е пълнило Летния театър в Слънчев бряг и събирало зрителите пред телевизионния екран. Това са емблематични песни, затова ги избрахме. Песни като „Нека да е лято“ или „Бяла тишина“ са популярни, но хората не знаят, че са наградени на „Златният Орфей“. Чрез сценария на Юлия Манукян са представени по един леко носталгичен и поетичен начин и чрез мултимедията успяваме да върнем хората към емоцията на фестивала, да покажем необходимото уважение към фестивала, който вече не съществува.

Какво е за Вас това събитие?

Левон Манукян: Аранжиментите на песните са мои. В силните години на фестивала съм бил подрастващ младеж и музикант. Роден съм през осемдесетте. Сега, връщайки се назад, виждам колко много песни са създадени за този фестивал. Направеното през годините не трябва да бъде забравено. Започнах да осъзнавам все повече значението на този фестивал. За мен времето на „Златният Орфей“ е познато от разкази на много от изпълнителите. Сега вече, когато наистина навлизам в това нещо, виждам какви шедьоври са се създавали – като музика, текстове, аранжименти. Популярните ни певци са израствали на този фестивал. Огромно нещо!

Какво е значението на фестивала в европейски мащаб?

Левон Манукян: В началото на концерта, по време на диалога между двамата ни солисти отделяме голямо внимание на това, как фестивалът е достигнал до своето световно ниво. Бил е включен в „Интервизия“ и се е гледал от милиони хора. Бил е в топ десет на най-големите фестивали в света. Центърът на нашето внимание не е точно фестивалът „Златният Орфей“. Ние не правим реклама на изпълнителите или на фестивала, защото си има запазена марка. Има цял екип, стоял зад реализацията му. Те са тези, които могат да го направят. Ние отдаваме почит на песни, излезли от „Златният Орфей“ и заживяли своя самостоятелен живот. Искаме да припомним, че песни като „Една българска роза“ са тръгнали от този фестивал.

Дали днес има място за тази музика в ефира, според Вас?

Левон Манукян: Когато питаме един музикант дали трябва още, отговорът винаги е ,,Да!“. БНТ представя много архивни записи и отдава голямо значение на българската музика и кино. Частните медии следват това, което се продава, към което има интерес. На никого не може да се наложи да се излъчва едно или друго. Това, което ние правим, е част от каузата да се изпълнява повече българска музика. Кауза е да привлечем млади хора, които идват заради Орлин и популярността му от телевизионното предаване „Последният печели“. Или техните родители и баби и дядовци харесват Марги и идват да я чуят. След това вече и те знаят кои са тези песни. Ние провеждаме образователна кампания за младите хора и емоционална за по-зрелите.

Кажете и вие как се роди този проект?

Орлин Горанов: Отдавна работим в този екип с Маргарита Хранова и Левон Манукян. Мислехме доста дълго как точно да продължи проектът с любима музика от българските филми. Тъй като ние двамата с Марги сме „деца“ на „Златният Орфей“, тръгнали сме от там, дълги години сме участвали, получавали сме награди, решихме, че това е точният избор, защото много от тези песни останаха в класиката, в историята на българската поп музика или естрада. Нас това, че ни поставят в историята не ни обижда. Мисля, че има много стойности песни, които са създадени по онова време и си заслужава, да се чуват по-често. Този проект дремеше още преди пандемията, решихме сега да го събудим и да тръгнем с него.

Много пъти съм го казвал, „Златният Орфей“ е един пиедестал, фестивал в десетката на световните фестивали по онова време, макар да имаше Желязна завеса и какво ли не още. Имаше гледаемост над 250 млн. души, защото в онези години по подобие на „Евровизия“, страните в СИВ (бел.авт.: Съвет за икономическа взаимопомощ) имаха „Интервизия“. „Златният Орфей“ се предаваше от Източен Берлин до Владивосток. Тогава улиците опустяваха, хората в Слънчев бряг се тълпяха около Летния театър, за да слушат и отвън. Нямаше достатъчно места, винаги беше препълнено. Имахме възможност да си комуникираме с наши колеги от цял свят, което за нас беше най-важният момент в годината. Все пак да можем да си сверим часовника, да видим къде сме ние. Най-важното е, че всеки чужденец, който се явяваше на фестивала, трябваше да научи по една българска песен. След това тази песен заминаваше по света и някои от тях ставаха шлагери. Песента ,,Се ла ви“ (музика Атанас Косев, в изпълнение на Марги Хранова) дълги години беше в челните редици на френските и белгийските чартове.

Има ли бъдеще, според Вас, този фестивал?

Орлин Горанов: „Златният Орфей“ трябва да го оставим на мира, където му е мястото, на този пиедестал. Неговото време мина, той свърши своята работа. В края на шейсетте години е създаден като фестивал за песни от българското Черноморие, за популяризиране на самия курорт Слънчев бряг. Впоследствие се яви един велик човек на име Генко Генов, който направи от този фестивал чудо, световна величина.

Подготвяте ли още съвместни проекти с Маргарита Хранова?

Орлин Горанов: Да сме живи и здрави, изчакайте и ще чуете нови проекти с Марги Хранова.

Маргарита Хранова: Каузата ни е, да напомняме за тези хубави песни, които са се появили през годините на този уникален фестивал. Имахме го преди години, за съжаление не можа да продължи. В крайна сметка, всяко нещо със своето време. За тогавашното фестивалът е изиграл своята роля. Тъй като се сътвориха толкова много красиви песни на „Златният Орфей“, решихме да ги припомним. Младите хора не са ги чували. Това е и за тези, които имат желание да чуят какво сме направили.

Какви са реакциите на публиката?

Маргарита Хранова: Младите хора го приемат много хубаво. Учудващо, но прекрасно. В Бургас дойдоха съвсем млади хора, да ни поздравят, да ни поискат автографи, да ни поднесат цветя. За нас беше много приятно усещане. Бяхме изненадани и то много приятно.

Какви други перспективи се откриват за съвместна работа за Вас и Орлин Горанов?

Маргарита Хранова: Живот и здраве, винаги е приятно с него, защото той е изключителен изпълнител. Той е един от най-добрите ни изпълнители, много харизматичен, страхотен актьор. Човек може само да мечтае да работи с него! Винаги с огромно удоволствие съм приемала предизвикателството. Имаме дуети, пеем в Ансамбъла на въоръжените сили. Да сме живи и здрави за още съвместни проекти.

Разговаря Виолета Кръстева

Подобни новини

Back to top button