COVID-19ЗдравеОбществоПлевен и страната

Лекарите очакват тежка грипна вълна

Заплащането на медиците в България ще е по модели на Франция и Германия, обяви служебният здравен министър

В интервю за Би Ти Ви тази сутрин служебният здравен министър Асен Меджидиев сподели, че тази зима лекарите очакват тежка грипна вълна, защото хората имат спад в имунитета заради COVID-19. Меджидиев  уточни, че здравните власти очакват пикът й да е в края на януари и изреди симптомите: хрема, отпадналост, болки в ставите, висока температура.

„Разполагаме с над 190 хил. ваксини за грип. Още в петък те ще бъдат налични при общопрактикуващите лекари. Ваксинацията ще бъде безплатна за хората над 65 години“, каза здравният министър и уточни, че обикновено около 30% от населението се ваксинира.

„Създаде се антиваксърската кампания, която протече не само в България, но и по света. У нас обаче тя беше доста силна. Тази кампания повлия и на имунизационния календар на децата. Има много родители, които отказват да ваксинират децата си със стандартните ваксини. Това е неприятно, защото виждаме, че по света започват да излизат статистики за случаи на полиомелит“, посочи Меджидиев.

Той подчерта, че в България има всякакъв вид ваксини, които са нужни за имунизационния календар, включително за 11-годишните, както и достатично ваксини срещу COVID-19. Меджидиев успокои, че интензивните легла са запазени и всички болници имат готовност да поемат сериозно заболели. Той препоръча на хората над 65 години да се ваксинират и срещу коронавирус, и срещу грип.

В интервюто служебният здравен министър заяви, че основна задача на Министерството на здравеопазването е да се извърши остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите. „В момента се работи по изготвянето на наредбата. По нея работят експерти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни проектът да бъде готов“, посочи той.

По думите му те ще получават толкова, „колкото са изработили“. „Това е цената на остойностяването на лекарския труд. При всички случаи заплащането ще е по-високо отколкото сега“, добави здравният министър и отказа да се ангажира с посочване на суми.

Здравните власти в момента спират реекспорта на лекарства, които недостигат в аптечната мрежа, информира още Меджидиев. „Имаме списък на лекарствата – т.нар. позитивен списък на лекарствените продукти, в който автоматично се следи недостигът на чрез електронна система за проследяване и анализ. Тя в момента показва, че има недостиг на 69 медикамента в аптеките и момента ги стопираме за реекспорт, за да може да се подсигурява наличността в аптечната мрежа“, обясни той.

По думите му, по времето на управлението на кабинета „Петков“, когато здравен министър беше Асена Сербезова, доста от медикаментите са били извадени от този списък за наблюдение. „Не съм привърженик на това нещо, аз съм привърженик на това всяко едно нещо да се следи максимално, така че населението в България да бъде подсигурено с медикаменти“, заяви Меджидиев. Той посочи, че в световен мащаб има проблеми със суровините за производство на някои лекарства.

По думите му от години българи пътуват до други държави, за да си купуват някои лекарства, които са по-евтини там. „Имаме Национален съвет по цени и реимбурсиране и сега правим промени в него, точно за да се засили контролът на цените на лекарствените продукти и на подсигуряването с безплатни медикаменти. Вземаме съответните мерки в момента“, подчерта министърът.

Подобни новини

Back to top button