ИсторияКултураЛичностиСветски новини

Цяло село преписва Паисиевата история

Жители на плевенското село Победа преписаха „История славянобългарска“ в чест на паметни дати, свързани с Паисий Хилендарски. Тази година се навършват 300 години от рождението, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Инициативата е на местното читалище „Зора-1990“ и започна на 15 септември, като идеята бе преписа да бъде завършен до 1 ноември – Деня на народните будители, информира секретарят на читалището, Димитринка Гетова.

Всеки желаещ да преписва откъси от книгата посещаваше читалището и на тематично подредено писалище, старателно и последователно преписваше различен пасаж от текста. Страниците на „История славянобългарска“ се преписваха на специални листи, които ще се подвържат подходящо и Преписът ще се съхранява в библиотеката на читалището.

Преписът на „История славянобългарска“ е започнат от Надка Найденова  – един от учредителите на читалище „Зора-1990“, а финалното изречение е преписано от първокласничката Александра Йозова. Сред участниците в родолюбивата проява са Поля Цоновска – Кмет на Община Долна Митрополия, Кметът на село Победа, Председателят на читалището, Секретарят, Библиотекарят, всички членове на читалището, самодейци и ученици. В патриотичното начинание се включиха общо 64 местни жители. Тяхното възрастово разделение е 11 на възраст от 7 до 11 години, 6 на възраст от 12 до 18, 8 на възраст от 19 до 30, 9 на възраст от 31 до 40, 8 на възраст от 41 до 50, 5 на възраст от 51 до 60, 7 на възраст от 61 до 70, 9 на възраст от 71 до 80 години и 1 над 80 години.

В навечерието на Деня на народните будители, на 28 октомври, от 18 часа, екипът на читалището ще поднесе благодарствен жест към всички жители и участници в патриотичната инициатива с представянето на исторически образователен спектакъл „Хилядолетната България“ с участието на д-р Искрен Красимиров. Провеждането на интерактивния урок по родолюбие, подходящ както за ученици, така и за възрастни, се надяваме да се превърне в своеобразен празник за селото ни.

Заповядайте в лекционната зала на народно читалище „Зора-1990“ село Победа! Вход свободен.

Подобни новини

Back to top button