PR и реклама - НПООбразованиеСветаТуризъм

С практика в Испания по Програма „Еразъм+” ученици получиха нови знания и придобиха нови умения за основите на кулинарията

По време на пребиваването си учители от ПГРТО в Плевен се запознаха с образователната система на Испания и с испанския опит в използването на дигиталните технологии при създаването на електронни уроци

Приключиха основните дейности на екипите от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО) в Плевен по реализирането на проект „Надграждане на професионални компетенции и запознаване с европейските стандарти в ресторантьорството чрез заимстване на испанския опит“, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение“.
Проектът се реализира от ПГРТО – Плевен и испанския партньор – TRIBEKA TRAINING LAB S.L.U. Мобилностите по проекта се проведоха в Малага, Испания, с участието на две целеви групи.
В първата мобилност участваха осем учители от професионалната гимназия от различни професионални направления. В рамките на 10 дни те се запознаха с образователната система на Испания, с испанския опит в използването на дигиталните технологии при създаването на електронни уроци. Осъществиха и професионална визита в InnoSocial Malaga ODS.

Втората мобилност беше осъществена от 20 ученици и двама придружаващи учители. Учениците от професия Ресторантьор, специалност Кетъринг и професия Готвач, специалност Производство на кулинарни изделия и напитки, положиха двуседмична практика във фирми от ресторантьорския бизнес в Малага. Проектът бе насочен към практическото обучение в реална работна среда на гимназистите от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. Стажантите демонстрираха добри професионални умения, изключителен интерес към новостите, които им предостави навлизането в чуждата кулинарна култура, и чудесна работа в екип.
Дейностите и на двете групи са свързани с придобиване на международен опит и надграждане на професионалните умения и компетенции, с европейско качество на професионалната подготовка и конкурентоспособност на подготвяните специалисти, с умения за учене през целия живот.
Част от дейностите по мобилността беше и осъществената културна програма -обиколка на историческите забележителности на Малага, посещение на „Душата на Андалусия“ в Ронда и на полуостров Гибралтар.

Ето какво сподели за участието си в проекта единадесетокласникът Емил Александров: „Практиката в Испания това лято ми донесе много. На първо място получих нови знания за основите на кулинарията и придобих нови умения в тази област. Не по-малко важен е и фактът, че се запознах с много хора – както с тези, с които отидохме заедно в Испания, така и с онези, които живеят в самата държава.
В Малага успях да се запозная по-добре с испанската култура и традиции. По време на практиката си имах възможността да работя с изключително добър готвач, който ми даде полезни съвети и се радвам, че продължаваме да поддържаме връзка с него. Благодарен съм и на учителите, които бяха с нас, подкрепяха ни и ни организираха екскурзии до Ронда и Гибралтар, което още повече ни помогна да опознаем бита и културата на Андалусия и на англичаните от тази британска задморска територия. Това беше впечатляващо и ползотворно пътуване и се радвам, че успях да стана част от него.“

С представителна изява – демонстрация на придобитите знания и умения, ще завършат всички планирани дейности по проекта на ПГРТО – Плевен „Надграждане на професионални компетенции и запознаване с европейските стандарти в ресторантьорството чрез заимстване на испанския опит“, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение.
„Докосването до друга култура, общуването с испански експерти и местни хора ни кара да се чувстваме част от Европа. Опитът, натрупан в Испания, разшири нашия мироглед и ни дава самочувствие и мотивация за усъвършенстване и повишаване на квалификацията ни, за работа за постигане на европейско ниво на образованието и обучението в професионалната ни гимназия.“, категорични са от екипа на гимназията.

Подобни новини

Back to top button