Водещи новиниИзкуствоСтраната

Венелин Георгиев от СУ „Пейо Яворов“ с Първа награда от конкурс „Стоян Михайловски“

Конкурсът за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” е част от Националния календар на Министерството на културата. Организира се от Община Русе с подкрепата на Регионалното управление на образованието. Право на участие имат ученици от 2-ри до 12 клас, които творят в областта на художествената литература и журналистиката. Целите са развиване на творческото въображение и талант, укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност. Областите на творбите, които се състезават в конкурса, са литературно творчество – поезия и проза и журналистика.
Тази година участваха 131 млади автори от цялата страна със 150 творби и 4 журналистически екипа. Съгласно статута на конкурса, всички литературни произведения и журналистически материали, изпратени до 30 септември 2022 година бяха обработени и оценени от жури. В раздел литература, направление проза, за възрастова група до 4 клас, Първа награда е присъдена на Венелин Георгиев от СУ „Пейо Яворов“ в Плевен. Малкият творец е впечатлил журито с разказа си „Приятелството е завинаги“.
Отличието е поредно за четвъртокласника в национални литературни конкурси за тази година. Интересно е, че Венелин е член на Клуб 2021 на проекта „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“ за постижения в сферата на математиката.

Подобни новини

Back to top button