БизнесСтранатаУслуги

Банки масово вдигат таксите за някои от най-често ползваните услуги

Нова есенна вълна на повишение на таксите и комисионите предприемат банките у нас, пише segabg.com. Вече стана редовна практика на два-три месеца те да актуализират тарифите си, като най-често поскъпват и най-използваните от потребителите банкови услуги.
От 18 октомври Уникредит Булбанк за пореден път повиши таксите за откриване и обслужване на разплащателните сметки, за теглене на пари от гише и банкомат, както и за различни преводи. Най-фрапантно - четирикратно, се вдига таксата за откриване на разплащателна сметка - на 8 лева при доскорошни 2 лв. Увеличават се месечните такси върху сметките, вързани с дебитна карта на банката, по които клиенти получават заплатите си - от 1.80 лв. на 2.55 лв. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит постъпва с 1 стотинка. Поскъпва дори услугата, предназначена за по-бедни потребители - платежната сметка за основни операции. Тя се открива най-вече за пенсионери, социално слаби или студенти - хора, които за първи път откридат банкова сметка и имат една единствена, по която извършват минимален брой операции. Месечната такса по тази сметка се вдига от 1.45 лв. на 2.44 лв., а при внасяне на суми, което досега беше безплатно, вече ще се начисляват 0.85 лв., а за суми над 3100 лв. - 0.3%.
Друга голяма банка - ОББ, също обяви, че повишава тарифата си от 15 ноември. Най-драстично поскъпва проверката на баланса по дебитната карта- повече от двойно. Ако това се прави на банкомат на банката, таксата скача до 1 лев при сегашни 40 стотинки. Ако проверката е през банкомат на друга банка, вече ще струва 1.50 лв., а не 0.60 лв. Поскъпва и тeглeнeтo на пари от банкомат на дpyгa бaнĸa c дeбитнa ĸapтa нa OББ с 10 стотинки до 1.30 лeвa.
Oтĸpивaнeтo нa paзплaщaтeлнa cмeтĸa в ОББ вече ще струва 5 лева, а не 4.50. Ако обаче е съпроводено с издаване на дебитна карта на банката ще поевтинее oт 2.50 нa 2 лeвa. Банката повишава също така таксите за внасяне и теглене на пари по сметка. Вдигат се и таксите за преводи по сметки в други банки и дори за преводи от една сметка в друга на ОББ.
В началото на октомври Πoщeнcĸa бaнĸa вече пpeдпpиe промени в чacт oт тapифата си. С 5 лева до 35 лв. бе повишена таксата за обслужване на запорирани сметки, включително и за теглене на освободени от запора средства. Бяха повишени таксите за оценка на обезпечения при теглене на жилищни кредити. Предстои повишение на таксите, ако притежател на дебитна карта поиска да промени кода или лимита на теглене на пари. Taĸa нaпpимep, пpoмянaтa нa дaннитe пo ĸapтa (лимити и ĸoдoвa дyмa) cлeд 7 нoeмвpи щe cтpyвaт нe 5 лeвa, a 10 лeвa. cъщo пpeдпpиeмa измeнeниe в чacт oт тapифитe cи. Taĸa нaпpимep, пpoмянaтa нa дaннитe пo ĸapтa (лимити и ĸoдoвa дyмa) cлeд 7 нoeмвpи щe cтpyвaт нe 5 лeвa, a 10 лeвa.
От 15 ноември ще поскъпнат услугите и на КВС Банк (предишна Райфайзенбанк), която вече с един и същ собственик заедно с ОББ. По-скъпо ще струва тегленето на суми до 2 000 лв. в брой от граждани на каса в офис на банката. В момента таксата е 0,5% от сумата, но не по-малко от 6 лв. А за суми над 2 000 лв. таксата е 0,7% върху горницата над 2000 лв. След промените без значение от размера на сумата таксата става 0,6%, но не по-малко от 6 лв.
Паралелно с вдигане на таксите до края на годината се очаква по-видимо да започне увеличение и на лихвите по кредитите, като реакция на новата политика на Европейската централна банка. Някои кредитни институции у нас вече предприеха увеличение на лихви, които са вързани с пазарния индекс в еврозоната EURIBOR, други вече обявиха по-високи лихви на ипотеките за нови клиенти.
На този фон ръстът на печалбата на банковата система у нас бележи рекорди независимо от икономическите предизвикателства в цяла Европа, предизвикани от войната в Украйна, високите цени на енергията, задаващата се рецесия, подчертава segabg.com. За първите осем месеца на годината банките у нас отчетоха 1.4 млрд. лв. печалба, която е с 56% по-висока от предната година. Основна заслуга за този ръст имат приходите от такси и комисиони, които нарастат изпреварващо спрямо приходите от лихви при кредитния бум в първата половина на годината.

Подобни новини

Back to top button