ОбществоСоциалниСтраната

В събота срещу неделя местим стрелките с час назад

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04:00 ч. местно време на 30 октомври 2022 г., когато часовниците се връщат един час назад.

Промяната е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г., уточняват от института.
На 27 март 2022 г. в 03:00 ч. в България се въведе лятното часово време. Тогава часовниците се преместиха с един час напред. В края на този месец е време да преминем към зимното часово време. 
Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.
Започналата преди няколко години инициатива на предишното председателство на ЕК за отмяна на местенето на стрелките на часовниците така и не доведе до краен резултат, тъй като изборът дали остават на зимно, или на лятно часово време трябваше да направи всяка държава сама за себе си. В крайна сметка така и не се стигна до такива решения на национално ниво и отмяната на въртенето на стрелките бе отложена за неопределено време.

Подобни новини

Back to top button