Образование

Михаил Банков от МГ “Гео Милев” спечели златен медал от Международната олимпиада по астрономия

Михаил Банков от плевенската Математическа гимназия “Гео Милев”, който беше част от националния отбор на България в Международната олимпиада по астрономия, е сред носителите на златен медал от престижното състезание.

Всички български участници завоюваха медали, с което поставиха рекорд. Те спечелиха три златни, пет сребърни и двe бронзови отличия. Виртуален домакин на олимпиадата тази година беше италианският град Матера.

Другите двама носители на златни отличия са на Маргулан Исмолдаев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Лора Лукманова от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Сребърните медали са за Гео Калфов от Първа частна математическа гимназия в София, Елена Йорданова от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, Константин Кръстев от Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“ в Бургас, Баян Гечев от СМГ и Мартин Недев от хасковската Природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“. С бронзови медали бяха отличени Атанас Митрев от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали и Калоян Цанев от Първа частна математическа гимназия.

Ръководители на отбора бяха Ева Божурова от Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна и Светлана Цекова от Съюза на астрономите в България.

В състезанието са се включили 78 участници от 12 страни, информират от МОН.

Подобни новини

Back to top button