ЕкологияИзкуствоКултураОбразованиеПрирода

Млада плевенчанка се изявява с две еко арт-инсталации – в Бургас и в Благоевград

На крайречната алея на Американския универитет в Благоевград вече е поставена еко-социалната арт-инсталация „Прегърната природа“. Неин автор е Божана Славкова, която е родом от Плевен, а в момента е ученичка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.
Арт-инсталацията, прегръщаща дървета в градска среда в „прегръдки“ – плетки, направени от стари дрехи, беше осъществена за пръв път в Бургас миналото лято, когато Божана беше само на 16 години.


„Прегърната природа“ засяга екологични и социални проблеми като „бързата мода“, сечта на градски дървета, мястото на жените в изкуството. Но също така внася цвят и уют в градската среда, донасяйки усмивка на всеки минувач.
Поставянето на арт-инсталацията този вторник на крайречната алея на Американския универитет в Благоевград  беше съпътствано от много интересни събития:

  • Уъркшоп по плетене, на който дошлите ще могат да изплетат част от арт-инсталацията, използвайки непотребни дрехи дарени от студентите в университета.
  • Лекции за „бързата мода“, сечта на градски дървета, мястото на жените в изкуството.
  • Куиз, от който победителите ще спечелят еко награди – платнени торбички с логото на „Прегърната природа“.

Ще можете да видите „Прегърната природа“ в Благоевград до края на ноември.

Проектът е финансиран от Български фонд за жените и се осъществява с подкрепата на Американския университет в Благоевград и Община Благоевград.

За повече информация последвайте Facebook и Instagram страниците на „Прегърната природа“ – https://www.facebook.com/hugged.nature    https://www.instagram.com/hugged.nature.
Не забравяйте да използвате хаштага #huggednature, когато се снимате с шарените дървета.

Втората арт-инсталация на Божана Славкова – „Промените си ти“ ще може да бъде видяна до 14 ноември в Бургас. „Промените си ти“ ще бъде позиционирана до Часовника от страната на Община Бургас.
Ето какво Божана казва за арт-инсталацията: „Въпреки неoспоримите последствия от климатичните промени,случващи се сега и около нас, все още много хора смятат, че те нямат никаква индивидуална сила и отговорност върху климатичната криза. Едновременно с това климатичната вина и климатичната депресия oмаломощават хората и правят действията им да изглеждат безсмислени. Когато човек няма надежда за бъдещето си, той става безсилен и бездействен, но когато е бездействен, той убива надеждата за бъдещето си.
Хората трябва да бъдат овластени по позитивен начин, да се видят като реална част както от създаването на проблема, така и от неговото решение.
Как да се видят? Чрез огледала, разбира се.
“Промените си ти” е арт-инсталация в градска среда – с начало в центъра на Бургас – Часовника (с намерението после да обиколи още български градове), съставена от огледала с послания, рисунки и QR кодове. Когато бъдат сканирани, те ще отвеждат към сайтa на инициативата (https://honestlyimbozhana.wixsite.com/youarethechanges ), от който ще научите за конкретни екологични проблеми и решенията им. Ще можете да видите собствения си лик в проблемите и решенията.
Смятам, че „промяна“ може да значи много неща – промяната може да ни изпепели, но може и да се възползваме от това, че трябва да се променим, за да променим себе си и света към по-добро.
Затова проектът ми се казва „Промените си ти“ – защото всеки от нас е част от голямата картинка – малка промяна в голямата. Ние сме както климатичните промени, така и тяхното решение. Ние избираме каква промяна да бъдем.“
Проектът е финансиран от WWF покрай тяхната програма Climate heroes и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.
Последвайте Instagram профила @youarethechanges и не забравяйте да ползвате хаштага #youarethechanges когато се снимате с арт-инсталацията.

Божана по време на участието й в сетивния театър „Горски духове“

За Божана Славкова:

Божана Славкова е млад творец, творящ в сферите на музиката (свири на флейта, композира), литературата (основно поезия – печели награди в конкурси като „Петя Дубарова“, „Веселин Ханчев“, „Стоян Михайловски“, „Георги Давидов“ и много други), киното (като режисьор, сценарист, асистент режисьор), визуалните изкуства, театъра (включително сетивния и вербатим театър), пърформанса. Божана учи за последна година в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, с профил флейта.

Снимки: Личен архив и БНТ

Подобни новини

Back to top button