COVID-19ЕвропаНПООбщество

Проектът на фондация „Съвременна плевенска медия“ за поуките от Ковид кризата завършва с Международна конференция в Плевен

Фондация „Съвременна плевенска медия“ ви кани на 28 октомври на заключителното събитие по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the Covid crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity; acronym: CareOn) – Международна конференция. Проектът се финансира по програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия, направление „Проекти на гражданското общество“.

Конференцията с участие на партньорите от Гърция, Испания, Чехия, Германия, Полша, Литва и Сърбия ще обобщи резултатите от всички дейности по проекта, които започнаха през май 2021 г., подчертават организаторите от плевенската фондация – координатор на проекта.

Проведени са 10 тематични дебата под наслов „УРОЦИТЕ ОТ КРИЗАТА“, с фокус върху културата, образованието, семействата и уязвимите групи, неправителствения сектор, социалните грижи, хората с увреждания. В Плевен дебатите бяха 3 – за бизнеса, медиите и здравеопазването.

Всички неправителствени организации в консорциума по проекта участваха в издирването и написването на 42 истории за добри дела, съпричастност, благотворителност, помощ и солидарност в годините на кризата. Така е оформена онлайн брошурата на английски език STORIES OF GOODNESS, която можете да разгледате на адрес: https://heyzine.com/flip-book/2988a86813.html

С голям успех преминаха и форумите Световно кафене в 5 плевенски училища: СУ „Стоян Заимов“, НУИ „Панайот Пипков“, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, ПГМЕТ, ДФСГ „Интелект“ и в средношколско общежитие „Данаил Попов“.

Именно резултатите от тези дискусии ще бъдат представени на Международната конференция, която ще се проведе на 28 октомври 2022 г., от 10:30 до 12:00 часа в голямата конферентна зала на хотел „Ростов“. Ще бъдат показани презентации и TED лекция, които се очаква да предизвикат дискусия сред присъстващите ученици, преподаватели, общественици, активни граждани.

Пандемията от коронавирус засегна целия свят. Тя пренареди приоритетните области на действие на Европейския съюз и превърна битката с COVID-19  в приоритет на приоритетите. Макар и трудно, в началото с прояви на егоизъм и изолация, държавите от Съюза бързо осъзнаха, че никой не може да се справи сам с такова предизвикателство. В основата на проект CareOn е идеята, че прилагането на европейските ценности, грижата, единството и солидарността са най-ефективната мярка за справяне с последиците от икономическата и здравната криза, предизвикана от COVID-19.

Крайната цел на проекта е да бъде изготвен документ с препоръки към ЕК за действия при криза.

Подобни новини

Back to top button