COVID-19ЕвропаНПООбразованиеОбщество

120 ученици участваха в Световно кафене по проект за ковид кризата

Утвърдени и нови партньори на фондация „Съвременна плевенска медия“ се влючиха в поредни предизвикателство по европейски поект на фондацията. В проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the Covid crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity), с акроним Care on, след поредица дебати в 8-те партньорски държави с родители, учители, общественици, лекари, артисти и различни експерти, по същите проблеми разсъждаваха плевенски ученици.

Нетрадиционен беше форматът за анализ на темите – Световно кафене. То се проведе в три поредни дни в навечерието на заключителното събитие по проекта – конференция с участието на чуждестранните партньори от Испания, Полша, Чехия, Литва, Сърбия, Гърция и Германия.

От 24 до 26 октомври в Световно кафене участваха ученици от СУ „Стоян Заимов“, НУИ „Панайот Пипков“, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, ДФСГ „Интелект“ и ПГМЕТ – Плевен. Във всяко училище бяха подготвени маси за обсъждане на по 4 от общо 10-те теми, зададени от организаторите. Всички теми бяха засегнати в обсъжданията, като най-дискутирани се оказаха тези за онлайн обучението и бъдещето на дигиталното образование, за фалшивите новини и страха от зараза, както и за методите, необходими, за да се повиши доверието в лекарите и учените.

Младите хора, ученици предимно от X и XI клас, но също осмокласници и деветокласници, показаха голяма информираност, знания и бърза ориентация, в комбинация с артистичност и богато въображение.

Директори и преподаватели се включиха в предварителната подготовка и присъстваха на кафенето.

Форматът на събитието предполага обсъждането на въпросите да се извърши чрез  творческо решаване на проблеми, като се насърчава сътрудничеството и споделянето на нови идеи и мнения от всички участници. Учениците са разделени на групи и сядат на определените за тях маси. Всяка група има поставен въпрос или проблем, на които трябва да предложи решение или да даде идеи за решение. На равни интервали от време, в случая – 10 минути, участниците се местят на другите маси, като на всяка маса остава по един домакин, който обобщава информацията от предходния разговор и записва идеите на новата група.  Целта е всички групи ученици да минат през всички маси на „световното кафене“. На финала на всяко събитие домакините на маси представяха обобщение. Много от темите бяха атрактивно описани под формата на рисунка. Всички илюстративни табла ще бъдат изложени като фон по време на международната конференция, която ще се проведе на 28 октомври в голямата конферентна зала на хотел „Ростов“.

Подобни новини

Back to top button