ИсторияЛичностиОбразование

Внушително участие конкурс за 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска”

На 28 октомври 2022 година, в навечерието на деня на Народните будители, Община Левски и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в Левски обявиха тържествено резултатите от конкурса по повод 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска”.

В конкурса участваха 118 ученика от II до XII клас от училищата в община Левски в различни категории:
за учениците от II до IV клас – Художествен препис на част от „История славянобългарска”;
за учениците от V до VIII клас – Акростих на името Паисий Хилендарски и Презентация на тема – „Живот и дело на Хилендарския монах”;
за учениците от IX-XII клас – Акростих на „История славянобългарска” и Есе на тема „Аз съм горд българин”.
Кметът на Община Левски Любка Александрова поздрави всички за сърцатата работа, за масовото участие на децата и работата на учителските колективи и директори на училища. Благодари за прекрасното, искрено събитие, благодарение на разбирането на учителите, че преди всичко е нужно децата да се възпитат като истински българи. За това, че са вложили много от душата и сърцето си, за часа по родолюбие с искреността и почитта към историята и надежда за ново възраждане. Тя връчи и грамотите за отлично представяне на учениците с радост и пожелания към всеки от отличените.
Най-много, 23 бяха отличените творби в първа възрастова група за ученици от II – IV клас. За препис на откъс от „История славянобългарска” отличените ученици са: Далия Петкова, Женя Миткова, Анна Мария Данова, Габриела Любчева , Десислава Николаева, Ивайла Велизарова, Паола Ванова, Виктория Гайдарова, Николета Георгиева, Никол Георгиева, Никола Великов и Никълъс Красимиров.
Поощрителни награди в тази категория получиха: Венцислав Цветанов, Велина Алексиева, Виктория Тушмакова, Даниел Георгиев, Делян Димитров, Преслава Иванов, Садет Галипова, Гарсия Кадиров, Николай Георгиев, Маргарита Юлиева и Мартин Димитров. Всички отличени творби в категорията бяха изложени в ритуалната зала на Община Левски.
Във втората възрастова група, за ученици от V до VIII клас, в категорията за акростих е отличено произведението на Ивет Червенкова. Поощрителни награди получиха: Ивайла Белчева, Сиана Митева, Велизара Тодорова, Любена Стоилкова и Норма Бекир. В категорията за мултимедийна презентация в същата възрастова група са отличени творбите на Анхелес Златкова, Галя Матеева и Петя Русалинова. С поощрителна награда в категорията са отличени: Иван Георгиев, Мирина Йорданова и Марияна Василева.
В третата възрастова група за ученици от IX до XII клас, в категорията за акростих са отличени четири произведения: на Габриела Петрова, на Любомир Панчев, на Анелия Николаева и на Магдалена Рачева. Поощрителни награди в тази категория получиха: Биляна Цветанова, Велислава Илиева, Даниела Каракашева и Камелия Каракашева.
Община Левски и МКБППМН изказват своята благодарност на учителите, подкрепили своите ученици и съдействали за включването им в конкурса: Росица Георгиева, Ралица Алексиева, Силвия Чолакова, Лили Стефанова, Даринка Ангелова, Камелия Григорова, Теодора Чобанова-Николаева, Галя Любенова, Росица Кръстева, Гюлчирай Мустафова, Гергана Цонева, Венера Георгиева, Мариета Михайлова, Ваня Великова, Леонетка Данаилова и Илияна Петрова.
В категорията за есе на тема „Аз съм горд българин” са отличени дванадесетокласниците Мариета Иванова и Христо Методиев. Отличените творби бяха представени от техните автори и бурно аплодирани от всички на тържеството в големия салон на Общината.
Петя Чолакова – гл. експерт „Образование, култура и спорт”, благодари на всички участници за старанието с надежда за активност и при следващи поводи, защото трудът не е напразен, когато носиш българското в душата си.
Наградата за отличените автори и ментори е екскурзия до културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата” в Плиска на 1 ноември, в Деня на народните будители.

Подобни новини

Back to top button