БизнесСтранатаУслуги

Днес КЕВР решава за цената на газа през ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик „Булгаргаз“ да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Очаква се цената да бъде около 130 лева за мегаватчас (MWh), каза в петък изпълнителният директор на компанията Деница Златева по време на откритото заседание на КЕВР.

Това означава намаление с около 45 процента спрямо тази за настоящия месец, която е в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо рекордната цена за септември – 353,21 лева за мегаватчас, намалението е с 64 на сто. Първоначално обявената от „Булгаргаз“ цена за ноември беше 166 лева за мегаватчас.

Сред причините за очакваното понижение, изтъкнати от Златева, бяха по-ниските цени на газовите хъбове, както и постигнати при търговете много добри отстъпки за втечнен природен газ, които варират между 38 и 50 процента спрямо актуалните газови индекси.

Ако КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас, тя ще бъде най-ниската от март досега.

„Булгаргаз“ ще внесе заявление с окончателни данни до 9:00 часа днес, а решението за цената на газа за ноември ще бъде взето на закрито заседание на регулатора от 15:00 часа.

Според председателя му Иван Иванов заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи КЕВР да повиши цените на парното и топлата вода от 1 януари 2023 г.

Подобни новини

Back to top button