Водещи новиниКултураНаукаОбразование

На 1 ноември откриха модерен STEM център в СУ „Иван Вазов“

В Деня на народните будители в най-голямото училище в област Плевен – СУ „Иван Вазов“ беше открит STEM център по природни науки, изследвания и иновации „Професор Минко Балкански“. Директорът на училището, Димитър Митев приветства всички официални гости и посетители на тържественото събитие. Той преряза лентата на четирите високотехнологични кабинета в компанията на доц. д-р Ангел Ангелов – учен и специален представител на проф. Минко Балкански и фондацията му. Откриването уважиха още заместник-кметовете Стефан Милев и Милен Яков, представители на Областната управа и на Община Плевен, на РУО Плевен и управители на фирми, участвали в проекта.

Лабораториите се намират на третия и на четвъртия етаж в училището, като кабинетите по физика и астрономия и по математика и роботика са разположени в съседство чрез автоматична подвижна стена, а над тях са тези по биология и по химия.

И четирите лаборатории са оборудвани с интерактивни дъски и черни стъклени дъски, на които се пише с бял маркер. Всеки кабинет е обзаведен с модерни и удобни мебели, с интересни уреди и помощни материали за учениците, които правят работната среда още по-приятна и интересна. На стените пред и във всеки кабинет са разположени 3D холограмни прожектори, които представят знака на конкретния предмет и лика на проф. Балкански. Новата придобивка е изградена със средства по национална програма на МОН и със средства от бюджета на училище „Иван Вазов“.

STEM е абревиатура за Science, Technology, Engineering, Maths – Наука, Технологии, Инженерство, Математика. Това е направление в образованието, което разглежда отделните дисциплини като обвързани в един общ контекст, с различни препратки и връзки помежду им. Обучението по STEM предполага подход, който изгражда умения за критично мислене, анализ, изследване и проследяване на взаимовръзки между отделни дисциплини и сфери на познание.

„Избрахме името на центъра, впечатлени от достиженията на световнопризнатия физик проф. Минко Балкански. За нас е чест центърът да бъде свързван  с личността на такъв благодетел и радетел на науката и просперитета на българското образование“, споделиха от СУ „Иван Вазов“.

Снимки: СУ „Иван Вазов“

Подобни новини

Back to top button