КултураЛичностиОбразование

Пред паметника на Иван Вазов Плевен отбеляза Деня на народните будители

С тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов в Плевен бе отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември. Честването започна с молебен, отслужен от свещеници от православните храмове в града.
В знак на признателност пред делото на всички достойни българи, съхранили през вековете националното ни самочувствие и съзнание, цветя пред паметника на Патриарха на българската литература поднесоха представители на държавната и местна власт. Своята почит пред делото на будителите засвидетелстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му, представители на училища, организации, медии, десетки признателни граждани.

Слово по повод 1 ноември произнесе кметът Георг Спартански. Той отбеляза, че точно преди 100 години на днешния ден е провъзгласен Денят на народните будители и посочи: „…Бъдеще напред имат народите и нациите, които се опират на културата, образованието, науката и здравеопазването. Там където има култура, наука, духовно развитие и образование – пътят на такава нация ще бъде светъл!”
Със свои изпълнения в празничната програма се включиха Общинският духов оркестър и детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска, заслужил гражданин на Плевен. В знак на признателност паметникът на Иван Вазов бе отрупан с цветя.

Подобни новини

Back to top button