Образование

Образователни експерти от 14 области се обучават в Плевен как да подкрепят начинаещи учители

Експерти от 14 регионални управления по образованието (РУО) се събират в Плевен на 3 и 4 ноември, за да продължат обучението си за ефективни наставници на начинаещи учители. 

Обучението е част от голям европейски проект с партньори от България – Министерство на образованието и науката, Синдикат „Образование“ и фондация „Заедно в час“ – координатор на международния консорциум.

Международният европейски проект NEST (Novice Educator Support and Training – NEST) дава възможност на експертите да преминат през цялостна обучителна програма за подкрепа на нови за образователната система учители (с до 5 години опит) в рамките на две учебни години. Проектът се реализира в 6 държави (България, Австрия, Белгия, Румъния, Испания, Великобритания) от консорциум от 16 партньора.

Настоящото обучение в парк-хотел “Кайлъка” е първото за втората година на проекта. В рамките на два дни участниците ще задълбочават разбирането си по теми като създаване на визия за успеха на учениците и култура на класната стая. Експертите ще обсъждат още как наблюдението на уроци може да подкрепя работата на начинаещите учители и какви стратегии могат да прилагат при разговор с учителите след посещение на часове.

Специален поздрав за експертите по време на плевенското обучение ще направят ученици от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен, както и началника на РУО Плевен Албена Тотева.

За обучителната програма в проект NEST

Обучителната програма на експертите стъпва на стратегии за подкрепа при работа с учители, които преподават в предизвикателна среда. В рамките на двете учебни години от проекта (2021-2022 и 2022-2023) експертите от РУО преминават през три обучения и вземат участие в три срещи за подкрепа. Всеки един от експертите в проекта подкрепя по трима начинаещи учители, с които работи пряко и може да приложи наученото от обучителната програма.

След обучението в Плевен за експертите предстоят още наблюдения на часове с учителите им, разговори за осмисляне и подкрепа.

През март 2023 г. ще се проведе голяма отворена конференция за споделяне на научени уроци от проекта, а месец по-късно второ обучение за годината последваща подкрепа и наблюдение на часове. Проектът приключва през юли 2023 г. със заключително събитие и представяне на резултатите от проекта.

В проект NEST и обучителната програма вземат участие образователни експерти от половината от регионални управления на образованието в България: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пловдив, София-град, Стара Загора, Търговище и Плевен.

Повече за проект NEST

Проект NEST се реализира по Ключова дейност 3: Подкрепа за реформиране на политиките – Социално включване чрез образование, обучение и младеж на Програма „Еразъм+“ и е финансиран от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура. Проектът се реализира в 6 държави (България, Австрия, Белгия, Румъния, Испания, Великобритания) от консорциум от 16 партньора. Оценител на проекта е изследователски екип от Университета Дуйсбург-Есен, Германия.

Подобни новини

Back to top button