ИзкуствоКултураЛичностиСветски новини

Ваня Делийска представи биографичната си книга „Моите стръмни пътеки“

На 4 ноември в препълнената зала на Художествена галерия „Илия Бешков“ беше представена автобиографичната книга на създателя и диригент на хор „Звъника“, Иванка Делийска. Госпожа Делийска лично посрещаше гостите на входа и подари на всеки екземпляр „Моите стръмни пътеки“ с автограф.

Премиерата на книгата уважиха проф. д-р Добромир Димитров, ректор на Медицински университет – Плевен, директорът на Центъра за работа с деца Генадий Гешев и колеги, приятели, бивши възпитаници на хор „Звъника“, родители. На първия ред беше семейството на Делийска.

Тя благодари  за подкрепата на целия екип, допринесъл за издаването на книгата – редактора д-р Весела Томова, художника на корицата Лъчезар Владимиров, д-р Надя Станиславова, подредила снимковия материал, подходящ за  текста.

Поетесата Весела Томова, автор на предговора разказа пред публиката: „Това е книга за Пътя, който се състои от множество пътеки, понякога прави и светли, друг път стръмни и криволичещи, осеяни с остри камъни, трънливи храсти и мъгли, каквито са пътеките към най-високите върхове. Една книга – изповед, за победите и загубите, за каляването на характера и ръста на духа. Книга за любовта и тъгата, за отчаянието и надеждата, за изстраданите мечти и за всичко онова, което ни въздига и ни прави не просто хора, а творци по образ и подобие Божие”.

С вълнуващия си разказ авторката въведе публиката по стръмнините на своя житейски път, изпълнен с лични и професионални предизвикателства. Специално внимание отдели на близостта си с вокалната педагожка Дора Гложенска, която я приема като своя трета дъщеря и й оказва неоценима подкрепа.  

Незабравими остават и срещите  на Делийска със световноизвестната оперна прима Гена Димитрова, положили основите  на „дълго творческо, но и чисто човешко приятелство, което ми поднесе незабравими мигове, приятелство, което промени живота ми!“.

Биляна Добрева, възпитаничка на хор „Звъника“, зарадва публиката със своите музикални изпълнения и изрази искрена благодарност към своята преподавателка.

В книгата са публикувани и поетични творби,  които представи д-р Томова.

„Когато ви е най-трудно, не спирайте да вярвате в законите на природата: и след най-тъмната нощ следва зазоряване, следва ден! Може да е дъждовен, но не губете надежда – ще има и слънце“ – с това послание се обърна на финала на срещата Иванка Делийска към всички присъстващи.

Поздравителни адреси и кошници с цветя бяха поднесени от името на кмета Георг Спартански, председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и други официални лица.

Представянето на книгата „Моите стръмни пътеки“ завърши с изпълнение на Детски хор „Звъника“, с  участието на  настоящи и бивши възпитаници на формацията. В края на песента към децата се присъединиха и много от родителите, също израснали в този емблематичен за Плевен хор, който има вече над 35-годишна история. Музикалните, литературни и артистични способности на Иванка Делийска превърнаха вечерта в паметна за публиката.

Репортаж на Виолета Кръстева

Снимки: Община Плевен и Саня Табакова

Подобни новини

Back to top button