ИсторияОбщество

С тържествен ритуал, изложби и концерти Плевен ще отбележи 3 март

В Плевен започват проявите, посветени на Националния празник 3 март, организирани от Община Плевен и Регионалния военно-исторически музей.

На 28 февруари (сряда) е откриването на изложба „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 – 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ – Плевен. Изложбата ще бъде представена в Панорама „Плевенска епопея 1877”, начало 16.00 ч.

На 29 февруари (четвъртък) е една от най-мащабните прояви с участието и на децата. Традиционната изложба с рисунки от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението” ще бъде открита официално в 11.00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877”. Част от церемонията е и връчването на наградите на победителите в конкурса.

Програмата, посветена на Освобождението на България, продължава в петък, 1 март, с панихида по повод 143 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ. Панихидата ще бъде отслужена в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” от 11.00 ч.

Тържественото честване на 3 март ще започне в неделя  с ритуал от 11.00 часа на централния площад „Възраждане“. В присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон и официални лица ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини. В 12.30 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще започне празничният концерт „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и ДФА „Филип Кутев“,  композитор и диригент Георги Андреев.

На 3 март концерт ще има и пред Панорама „Плевенска епопея 1877”, организиран от Фолклорен състав „Луди-млади“, начало 15.00 ч.

С инициатива по повод Националния празник на България се включват и Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“. На 3 март (неделя) в 16.30 ч. те канят плевенчани да се включат в празнично шествие от ДКТ „Иван Радоев“ до пл. „Възраждане“ и концерт на централния градски площад.

По традиция, в деня на Националния празник всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Плевен ще имат свободен вход за посетители.  

Подобни новини

Back to top button