ИзкуствоКултураОбществоОбщинска и държавна администрация

Областна администрация обявява конкурс за детска рисунка „Освобождението на Плевен“

Областна администрация Плевен обявява тематичен конкурс за детска рисунка „Освобождението на Плевен“. Инициативата е посветена на 145-та годишнина от Освобождението на Плевен.

Целта на конкурса е да насочи вниманието на децата към историята, да съхрани и популяризира историческото наследство на България и да подбуди чувството за принадлежност към родината. Инициативата ще създаде възможност на децата да използват разнообразни исторически и литературни извори и да пресъздадат в рисунка този период от българската история, извоюван с много героизъм.

Областният управител на Област Плевен Иван Петков изпрати официално писмо до Община Плевен, РУО, Центъра за работа с деца, с което отправи покана към учебните заведения на територията на община Плевен за участие в конкурса и призовава училищните ръководства, специалистите в центровете за работа с деца и учебните школи да популяризират инициативата, с което да създадат условия за активно участие и включване на повече ученици в конкурса.

Регламентът

В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 19 години, разделени  в две възрастови групи: първата от 11 до 14 – годишна възраст и втората, от 15 – 19 – годишна възраст.

Всеки участник има право да се представи с една рисунка по темата във формат А4 или А3, като сам избира конкретния фокус на рисунката, съобразно своите интереси и в съответствие с конкурсната тема. По отношение на техниката на изпълнение на рисунката няма поставено ограничение. На гърба на рисунката си  всеки участник в конкурса трябва да  изпише: заглавието на творбата, трите си имена, възраст, клас, учебно заведение или школа и адрес за кореспонденция (e-mail, телефон).  

Етапите на провеждане

До 2 декември 2022 г. в деловодството на Областна администрация Плевен могат да се подават кандидатурите за участие в конкурса „Освобождението на Плевен“.

В периода 5-9 декември 2022 г. постъпилите творби ще бъдат изложени в „Английския двор“, находящ се в Областна администрация – Плевен.

Подборът и класирането на конкурсните рисунки ще се извърши от жури, председателствано от Областния управител на Област Плевен Иван Петков. То ще класира и определи творбите на I, II и III място по конкурсната тема. Победителите ще бъдат обявени на 9 декември в чест на Деня на признателност към загиналите за Освобождението на Плевен в сградата на Областна администрация Плевен. Всички отличени ще получат грамота от Областния управител и предметни награди.

Подобни новини

Back to top button