ОбществоПолиция

От днес глобяват за неподходящи гуми

Oт днес водачите на всички автомобили без зимни гуми или такива с грайфер под 4 мм ще бъдат глобявани.

В зависимост от неизправността на автомобила, констатирана от служител на „Пътна полиция“, глобата достига 500 лева, като може да се постанови и спиране на превозното средство от движение.

При незначителна техническа неизправност санкцията е 50 лева, при значителна до 200 лева и при опасна до 500 лева.

50 лева ще платите, ако грайферът на гумите ви не отговаря на изискването, независимо дали карате със зимни или всесезонни гуми. За това нарушения се отнемат и 6 точки.

Според проучване на агенция Ipsos, поръчано през 2017 година от „Нокиан“, през зимата 34% от шофьорите в България карат с летни гуми. То е обхванало 1800 души от Германия, Полша, Чехия, Италия, Франция, Румъния и България.Единствено във Франция са по-склонни да карат с „грешни“ гуми, като там цели 44% от водачите не сменят обувките на колата зиме и лете. Не е изненада, че най-педантични в това отношение се оказват германските шофьори, като само 23% от тях не се съобразяват със сезона.

През 2016 година в парламента в продължение на месеци вървеше дискусия дали зимните гуми да са задължителни в периода 15 ноември – 1 март. В крайна сметка в Закона за движение по пътищата се записа компромисното решение – шофьорите да карат с гуми, предназначени за зимни условия с до 1.6 мм. грайфер или с летни и всесезонни, чийто протектор е равен или по-голям от 4 мм. Аргументът беше в някои части на България зимата е по-мека.

МВР и АПИ започнаха на 1 ноември традиционната си акция „Зима“, която ще продължи до края на месеца. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. От 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете. Санкцията за шофиране без включени светлини е 50 лв.

Подобни новини

Back to top button