COVID-19Водещи новиниЗдравеСтраната

Отпадат всички антиковид мерки, остава само задължителната 7-дневна карантина за заболели от COVID-19

Всички мерки срещу разпространението на коронавируса в България отпадат от четвъртък, 17 ноември 2022 година. Причината е, че изтича срокът на последната издадена заповед от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев и той няма да бъде удължаван, съобщиха от здравното министерство.
Първите ограничения бяха въведени на 13 март 2020 г. с обявяването на извънредната епидемична обстановка у нас заради глобалната пандемия от COVID-19.
Според официалните данни на Единния информационен портал coronavirus.bg към 16 ноември 2022 година 14-дневната заболяемост в страната е 69,62 случая на 100 000 души население, като продължава отчитаният от средата на октомври спад в броя на новорегистрираните носители на заразата. Броят на хоспитализираните с ковид пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в интензивни отделения. Новите случаи за изминалото денонощие са 305, установени с 5312 теста (5,7%).
„Министерството на здравеопазването продължава да следи развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и COVID-19“, се казва още в съобщението.
„Това не означава да престанем да си мием ръцете. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора“, уточни по повод отмяната епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.
В същото време в сила остава заповедта за задължителна 7-дневна карантина на заболелите от COVID-19. Тя беше издадена от министър Меджидиев през август и има е безсрочна.

Подобни новини

Back to top button