ЕкологияИзкуствоКлиматКултураОбществоПроблеми

Изложба разказва за връзката между източниците на енергия и човешките права

Млади илюстратори създадоха въздействащи истории, посветени на едно по-чисто и спокойно бъдеще в инсталацията-изложба Енергия за мир. Катрин Кочорапова, Михаела Ангелова, Георги Василев и Теодор Генов приеха предизвикателството на Екологично сдружение “За Земята” и отправиха вълнуващо послание чрез творчество. 

Инсталацията с техните илюстрации ще бъде разположена пред централния вход на The Mall между 18 и 22 ноември. Кратки игри с награди ще има през всичките дни за всички посетители на “Енергия за мир” между 17:00 и 18:00 часа.

Всичките осем истории, илюстрирани от авторите, са много различни, но съвсем истински. В тях се говори за взаимовръзките между изкопаемия газ и най-големите проблеми на нашето време — промяната на климата, замърсяването на въздуха, войната, икономическата несигурност и нарушаването на човешките права. Историите могат да се случат навсякъде по света и утвърждават правото на сигурен и уютен дом, чиста околна среда за всички нас. Обединява ги това, че в корена на проблемите, за които говорят, е изкопаемият газ и въздействието му върху природата и човешкия живот. 

“Катрин Кочорапова, Михаела Ангелова, Георги Василев и Теодор Генов са млади и интересни автори, за нас е удоволствие да имаме възможността да работим с тях и така чрез изкуството да илюстрираме една трудна тема каквато е тази за изкопаемия газ. Важно е да осъзнаем, че чистата и безопасна енергия е наше право и нещо, което всички като граждани трябва да изискваме и за което трябва да се борим.“, казва Вени Кожухарова от “За Земята”.

Историите ще ни помогнат да разберем защо е важно да се интересуваме откъде идва енергията, която използваме и всички заедно да настояваме за свободата на произвеждаме сами чиста енергия. 

“Енергия за мир” чертае възможностите, когато ние, хората, получим правото да произвеждаме енергия сами. Но също и изобразява опасностите, пред които сме изправени, ако управляващите и компаниите продължават да ни заключват към мръсна енергия и чертае възможностите, които биха могли да са пред нас, ако имаме правото да произвеждаме енергия сами.

Представяне на изложбата вижте в сайта.

Подобни новини

Back to top button