ОбществоПраво

По техни въззивни жалби ще гледат дело срещу двама полицейски инспектори, взели подкуп

В понеделник състав на Апелативен съд – Велико Търново ще заседава по въззивно наказателно от общ характер дело 102/2022. Подсъдими по процеса са Калоян М. И. (р.1979г.) и Красимир Г. М. (р.1970г.). Това е поредно заседание по делото.

От пресцентъра на Апелативния съд припомнят, че със своя присъда от 20.01.2022 г. по НОХД 890/2019 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Калоян М. И. за виновен в това, че в периода м. септември – м. октомври 2017 г., на пътя между с. Ясен и с. Дисевица, обл. Плевен, на пътя Русе-Тетевен, в близост до Заводски строежи, в с. Търнене, обл. Плевен и с. Ясен и на пътя между с. Ясен и с. Крушовица, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице и полицейски орган, а именно младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ при Второ РУ-Плевен при ОД на МВР – Плевен, поискал и приел дарове – парични суми в размер на 210 лева, които не му се следват от четири лица, за да не извърши действие по служба – да не състави актове за установяване на административни нарушения, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение. На основание чл. 302 т. 1, предл. предпоследно, т. 2 б „а“, предл. 1, вр. с чл. 301 ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд го осъдил на 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което наказание отложил на основание чл. 66 ал. 1 с изпитателен срок от пет години (условно), а също така и наказание глоба от 1000 лева в полза на държавата.

Със същата присъда, съдът признал подсъдимия Красимир Г. М. за виновен в това, че на 06.11.2017 г. на пътя между гр. Плевен и гр. Долни Дъбник, в качеството си на длъжностно лице и полицейски орган, а именно младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ на сектор „Охранителна полиция“ при Второ РУ-Плевен при ОД на МВР – Плевен, поискал и приел дар – парична сума в размер на 20 лева от мъж от гр. Долни Дъбник, която не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не уведоми компетентен полицейски орган да състави АУАН за констатирано нарушение по ЗДвП, като деянието е извършено чрез изнудване и посредством злоупотреба със службеното положение.

На основание чл. 302 т. 1, предл. предпоследно, т. 2 б „а“, предл. 1, вр. с чл. 301 ал. 1, вр. чл. 55 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд го осъдил на 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което наказание отложил на основание чл. 66 ал. 1 с изпитателен срок от три години (условно), а също така и наказание глоба от 300 лева в полза на държавата.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивни жалби от подсъдимите.

Подобни новини

Back to top button