ИзкуствоКултураОбщество

Германия отпуска на 18-годишните по 200 евро за култура

Германия се присъедини към три други държави от ЕС в предоставянето на културен пропуск за младите хора. Kulturpass ще даде на всеки германец, който навърши 18 години през 2023 г., сумата от 200 евро, които да похарчи за културни стоки, преживявания и събития, съобщава Euronews.

От схемата могат да се възползват до 750 000 германци. Тя има за цел да изведе младите хора от вкъщи след пандемията. Има опасения, че навиците , възникнали по време на локдауна, са останали при някои тийнейджъри, които са прекарали последните години у дома заради COVID-19.

Друга мотивация е стимулирането на немската сцена на изкуствата.

Ваучерът, който е достъпен за използване чрез приложение, може да се изразходва за широк спектър от неща, включително музика, театър, концерти и книги. Въпреки това, харченето на всичките €200 за един скъп билет за концерт не е разрешено.

Ако кампанията се окаже успешна, по-късно може да бъде разпространена и в други възрастови групи. Обявявайки програмата министърът на културата на Германия Клаудия Рот заяви, че културният паспорт е „еквивалент на подарък за рожден ден“.

Германия не е първата страна, която предприема такъв ход. Подобни кампании има в Испания, Франция и Италия.

Например през 2016 г. при премиера Матео Ренци Италия въведе „културен бонус“ от 500 евро за всеки 18-годишен. Той се поддържа от министерството на културата въпреки смените на различни правителства оттогава и опита на популистки лидери да го премахнат през 2018 г.

Осемдесет и три процента от тези, които са го използвали, са похарчили парите за книги, следвани от музикални продукти и билети за концерти, според Министерството на културата.

Подобни новини

Back to top button