ОбществоСвета

Тази Коледа базарите в Европа ще са по-скромни

Европейските коледни базари тази година са по-скромни заради енергийната криза и климатичните промени – премахват се сезонните ледени пързалки, а светлините са включени за по-кратко време, пише „Гардиън“.

Когато тази седмица бъдат отворени традиционните базари във Франция и Германия, в много градове като Париж те ще замръкват часове по-рано от обикновено.

Но местни политици заявиха, че все пак трябва да предложат някакъв вид празничен дух, за да повдигнат по думите им мрачното настроение на фона на войната в Украйна и нарастващите разходи за живот.

Западният френски град Тур ще замени популярната открита коледна ледена пързалка с пързалка за ролери. Поддържането на достатъчно студена пързалка е струвало на частния оператор 15 хил. евро за електричество през 2020 г. и 7500 евро миналата година, след като размерът ѝ е бил намален.

„Изглеждаше малко отклонение от нормалното да има открита ледена пързалка, когато температурата тук по Коледа е 10-15 градуса от няколко години“, каза Мартин Коен, заместник-кмет, отговарящ за енергетиката и околната среда. „Изглежда, няма смисъл да запазваме леда на всяка цена, само за да поддържаме усещането за Коледа.“

Той допълни, че с глобалното затопляне градовете във Франция „трябва да приемат, че Коледа вече не е картината на сняг, лед и големи коледни елхи. Ще запазим каквото можем, защото имаме нужда от магическата, празнична страна на Коледа, но някои елементи трябва да се развият.“

Градът винаги се е снабдявал с огромната си коледна елха от околността, но се забелязва, че боровете вече не растат толкова добре в района поради покачващите се температури и сушите.

Мюлуз, в Източна Франция, припомня директивата на френското правителство за намаляване на потреблението на енергия, за да се избегнат прекъсвания тази зима. Преди коледната му елха светеше всеки ден от 10 сутринта, „за да създаде атмосфера“. Сега елхата и коледните светлини на града ще бъдат включвани в 17:00 часа като ежедневно „събитие“. Благодарение на по-малкия брой светлини и по-краткото им включване ще се използва 35% по-малко енергия.

Страсбург, известен като френската „столицата на Коледа“, има най-големия коледен базар в страната, който беше засегнат от атака през 2018 г. и след това отменен през 2020 г. заради COVID-19. Всички светлини са LED с ниска консумация, тази година броят им е намален и няма да светят едновременно. Чаши за многократна употреба ще се използват за греяното вино.

Германски градове като Регенсбург, Мюнхен и Бамберг – където коледните базари са магнит за туристите – съкратиха часове, в които ще има осветление. В Бремен, където коледното осветление обикновено е включено от края на октомври до края на февруари, тази година ще работи от 20 ноември до 31 януари. В Дюселдорф светлините ще бъдат включени пет часа на ден вместо 15.

Много германски градове изобщо избягват ледените пързалки: Бад Нойенар, тежко засегнат от наводнението през лятото на 2021 г., ще има първия си коледен базар след бедствието, като ще има пързалка за ролери.

„Имаше дълъг дебат в Германия дали изобщо трябва да се провеждат коледни базари тази година“, каза Франк Хакелберг от германската асоциация на работещите в панаирите. „В крайна сметка спечелихме спора, защото успяхме да покажем, че потреблението на електроенергия на глава от населението на коледния базар е по-ниско, отколкото ако хората останат вкъщи. Може да е малко дръзка теза, но в известен смисъл коледните базари спестяват енергия.“

Той отбеляза, че повечето германски коледни базари от години са осветени с LED светлини, които изискват около 90% по-малко електроенергия от обикновените крушки с нажежаема жичка. Въпреки това Хакелберг каза, че много базари тази година ще включват светлините си едва след падането на нощта, а не когато отварят следобед. Някои като коледния базар в централния град Фулда ще остават затворени в понеделниците и няма да отварят до обед, по-късно от предишни години.

Източник: dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button