ОбществоПроблемиСпортФутбол

ОФК „Спартак“ с обръщение по повод инцидента от събота

ОФК „Спартак“ загуби с 1:4 от „Локомотив“ (София) на стадион „Плевен“ в 1/16 финалите на турнира за купата на България по футбол и отпадна от надпреварата. Срещата, проведена на 19 ноември 2022 година, беше белязана с грозен инцидент в сектора на гостуващите фенове към края на първото полувреме. Във връзка с него, обръщение направи Борислав Георгиев, член на Управителния съвет на плевенски клуб.

„Локомотив (София) е не само сред най-големите футболни клубове в България, но винаги се е отличавал с феърплей на и извън терена. Със сигурност тази хуманност, наред безспорните спортни успехи, са привлекли през десетилетията толкова много поддръжници на „червено-черните“. Убеден съм, че тази групичка от 40-50 души, която уж ги подкрепяше на 19 ноември на мача в Плевен, не е от истинските фенове на „Локомотив“. Няма как да е от нормалните запалянковци на „железничарите“ щом от тях полицията е иззела палка и нож, които са предадени на дежурния делегат на мача. Ненормално поведение провокира разразилия се инцидент, за щастие завършил без жертви. Полицаи и служителите на охранителната фирма, стоящи пред сектора на гостите, са забелязали паднал на земята привърженик на „Локомотив“. Двама от охранителите са влезли в сектора, за да разберат какво е състоянието на пострадалия и да му помогнат. Докато се опитват да му окажат помощ, част от другите фенове на гостите започват да нанасят удари по въпросните двама охранители. Само бързата намеса на присъстващите служителите от МВР – Плевен е предотвратила нещо ужасяващо. Полицаите разполагат със снимков материал от разигралия се грозен инцидент. Единият служител на охранителната фирма е със счупена ръка и аркада на веждата. Това го видяха всички на стадиона, защото на място му беше оказана медицинска помощ. Стана ясно, че сред нападателите има криминално проявени лица.

„Спартак“ (Плевен) не е случаен футболен клуб. Доказва го статистиката – 35 сезона в елита, близо 1 000 спечелени точки, 1 150 вкарани гола в надиграване с най-добрите и над 20 футболисти за А националния отбор на България. В Плевен са провеждани много емблематични футболни срещи. Страстите в тях обаче винаги са се разгаряли на терена и са разрешавани със спортни достойнства. Гостуващите фенове винаги са добре дошли да подкрепят своя любим отбор. Никога досега не е имало дори малки инциденти, нарушаващи обществения ред и сигурност. Повод за такава гордост е последното участие на „Спартак“ (Плевен) в елита, макар и преди 20 години. Тогава гостуваше ЦСКА (София), стадион „Плевен“ беше изпълнен до краен предел, а сред феновете имаше над 3-хилядна агитка от столичани, подкрепящи армейците. Секторът за гости се оказа в пъти по-малък и тези хора бяха допуснати на свободни трибуни. Бурно подкрепяха либимия си тим, но както дойдоха кротко и мирно, така и си тръгнаха след последния съдийски сигнал. Вярвам, че повече няма да ставаме свидетели на покъртителната гледка от последния ни мач“, завършва изявлението на Борислав Георгиев, предоставено на медиите.

Снимка от сайта novsport.com

Подобни новини

Back to top button