ЗдравеОбщество

5-часова операция в плевенска болница спаси жена с рядък тумор

Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и акушерство и гинекология в болница „Сърце и мозък“ – Плевен извърши уникална операция за отстраняването на 40-сантиметров тумор, произхождащ от матката и достигащ до дясната камера на сърцето, информират от болницата. Случаят е изключително рядък и вероятно единствен у нас, споделиха специалистите.

„72-годишната пациентка е от Добрич. Постъпи при нас след като преди това многократно е търсила помощ и в други лечебни заведения. Първоначално постъпва в „Сърце и мозък“ в Бургас и след консултации с акушер-гинеколозите в „Сърце и мозък“ Плевен е приета за оперативно лечение при нас“, съобщи детайли по случая д-р Йордан Красналиев – началник на клиниката по кардиохирургия.

От 3 години Пенка Атанасова имала неспецифични сърдечносъдови оплаквания, като сърдечната й честота е достигала до 150-160 удара в минута (за нормални стойности се приемат 60-100 удара в минута). Оплакванията й се засилват през лятото на тази година. Консултирана е от кардиолог и тогава е установена туморна формация в дясното предсърдие с произход от долна празна вена (вена кава). В болницата назначават допълнителни образни изследвания, които доказват туморна формация в малкия таз, с генитален произход.

„Това се нарича още голям тумор тромб, който се проследява от лява овариална вена – вената, която излиза от яйчника, влива се в бъбречната вена, след което в долната празна вена и оттам в дясното предсърдие и в дясната камера. Предоперативно осъществихме коронарография, като патология не бе намерена. След като стана ясно, че имаме уникален случай на туморно образувание в корема, което преминавайки през вените достига до сърцето, взехме решението пациентката да бъде оперирана от мултидисциплинарен лекарски екип от кардиохирурзи и гинеколози“, обясни д-р Красналиев.

Така два дни след приема на пациентката в операционната зала влизат той, д-р Александър Любенов – началник на отделението по обща и онкологична гинекология и кардиохирурзите д-р Александър Георгиев и д-р Недялко Недялков. Първоначално е осъществена стернотомия – достъп до сърцето, с екстракорпорална циркулация, наричанa още машина „сърце – бял дроб“. Сърцето е отворено и освободено от туморната формация. Интервенцията е продължила с отваряне на коремната област на пациентката, където лекарите продължават с освобождаването от тумора. Прекъсната е вената, през която образуванието върви, и то е освободено от стените й. След окончателното му освобождаване туморът е изваден откъм сърцето. Дължината му е 40 см. Финално е отстранен първичният миомен възел на матката и левия яйчник с цялата прилежаща към него вена.

„Смея да твърдя, че този случай бе истинско предизвикателство за нас като лекари. Имали сме подобни случаи в болницата, но те най-често са на тумори, локализирани в десния бъбрек, през долна празна вена и стигащи до сърцето. За първи попадаме на туморно образувание, локализирано от матката до сърцето“, коментира д-р Красналиев.

Като уникална в лекарската си практика определя операцията и д-р Александър Любенов: „Да бъда в съвместен екип с кардиохирурзите ни за мен е сбъдната мечта. Случаят е изключително интересен, тъй като наистина е доста рядък. Има много малко публикации за подобни интервенции. Това състояние е изключително рядко и животозастрашаващо, затова се наложи да приложим най-добрата за пациентката стратегия“. От гинекологична гледна точка д-р Любенов открои един изключително ключов момент по време на операцията и това е проследяването на цялата лява овариална вена до навлизането й в бъбречната. Сложната операция е продължила близо 5 часа, като два дни след това пациентката вече е изведена от реанимация. Днес тя се чувства добре и не може да скрие своята благодарност към лекарите:

„Благодарение на лекарите от „Сърце и мозък“ Плевен живея втори живот. Нямам думи, с които да изразя огромната си благодарност към тях. Уникални хора, уникални специалисти, такива трябват на България“, сподели Пенка Атанасова.

Подобни новини

Back to top button