Водещи новиниОбществоПроблеми

АПИ: За преустройството на кръстовището за с. Тотлебен на път I-3 е необходим технически проект

По повод вчерашния протест на около 200 жители на село Тотлебен, община Пордим, които затвориха с жива верига участък от главния път София – Русе, от пресцентъра на АПИ изпратиха до медиите следното съобщение.

За преустройството на кръстовището на първокласния път  I-3 Плевен – Козар Белене с общинския път за с. Тотлебен е необходим технически проект и в момента се провежда обществена поръчка за изработването му. Съгласно нормативните изисквания, обособяването на допълнителна лента за ляв завой за с. Тотлебен не може да бъде реализирано само с промяна на организацията на движение с пътната маркировка.

За да бъдат изпълнени нормативните и технически изисквания за проектиране, е необходимо преустройство на кръстовището с обособяване на лента за ляв завой към с. Тотлебен. Това налага за кръстовището да бъде изработен технически проект, в който да се извършат нужните геодезически измервания и проектантски дейности, съобразно които да се заложат конкретните видове строително-монтажни работи, в съответния им обем. При необходимост от разширяване на първокласното трасе в зоната на кръстовището ще се пристъпи и към процедури за теренно обезпечаване.

През септември т.г. Областно пътно управление – Плевен стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на технически проект за ремонт на близо 80 км от път I-3 в участъците Радомирци – Горни Дъбник и Козар Белене – Плевен, в който попада и кръстовището за с. Тотлебен. Изработването на проекта за ремонт на отсечката Козар Белене – Плевен включва и преустройство на кръстовището за с. Тотлебен. Прогнозната стойност на поръчката е 1 587 600 лв. без ДДС. На 24 октомври т. г. бяха отворени постъпилите 13 оферти и  в момента тръжната комисия ги разглежда.

През 2020 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе краткосрочни мерки за подобряване на организацията на движение и повишаване на безопасността в района на кръстовището. Максимално допустимата скорост на движение в зоната на кръстовището беше ограничена до 60 км/ч. Монтирани са и пътни знаци за забрана на изпреварването. АПИ призовава шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост в района на кръстовището на път I-3 Бяла – Плевен с пътя за Тотлебен, като стриктно спазват правилата и организацията на движение, завършва съобщението от агенцията.

По информация на БТА от мястото на протеста, искането на хората да се направи уширение от главния път към подхода за селото е от 2018 г. Изпращани са писма от Община Пордим към различни институции, които имат отношение към въпроса – Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „Ако сега не се случи нищо, от пролетта ще го правим всяка седмица и няма да е символично затваряне за кратко, а ще е сериозно – с последствия за цялата мрежа на движение“, каза кметът на с. Тотлебен, Емил Гашев.

Снимка: darik.bg

Подобни новини

Back to top button