ИзкуствоКултураЛичностиСветски новини

Обичаният рок китарист и звукорежисьор Максим Горанов отпразнува 70-годишния си юбилей в препълнена зала

Името на Максим Горанов е добре познато както сред плевенчани, така и сред цялата музикална общност. Освен като китарист на легендарната група ,,Диана Експрес“  по богатия си творчески път той се изявява и като композитор, вокалист, звукозаписен продуцент и тонрежисьор.  Артистът отпразнува своята 70-годишнина с концерт в салона на читалище ,,Съгласие“ на 24 ноември. Концертът е по проект на читалището и се осъществи с финансовата подкрепа на Община Плевен като част от културния календар за тази година.

Събитието предизвика неимоверен интерес сред публиката, пропуските за него се изчерпаха изключително бързо.

Работата на Максим Горанов го среща с много обичани и популярни изпълнители от най-различни жанрове. Малка част от тях отправиха своите приятелски, сърдечни и искрени благопожелания към Максим Горанов в рамките на юбилейния концерт. С видеопоздрави задочно участваха Силвия Кацарова, Милчо Кацаров, Георги Милчев-Годжи, Невена Цонева, Глория. С шеговит клип, изпълнен с атрактивни архивни кадри, се присъедини и дългогодишния му приятел Асен Антонов, който е неотлъчно до него.

Концертът започна с изпълнения на  вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова. На сцената се изявиха и възпитаници на Студио за класически танци с ръководител Маня Николова и Общински хор ,,Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. Самият юбиляр Максим Горанов изрази задоволството си от тази ,,творческа връзка“ с младите изпълнители. Той допълни, че целта му е да бъдат ,,запалени по рокендрола“.

Николай Райков изпълни емблематичната песен ,,Синева“. Любомир Дюлгеров, познат и като вокалист на рок група ,,Ватикана“, също поздрави Максим Горанов с изпълнения на негови композиции. Прозвуча и новата песен ,,Първа любов“. В типичния дух и стил на рока и рокендрола е композирана и песента ,,Бири, нон стоп“, илюстрирана на екрана с кадри от рокерски събор и летящи мотори. Пианистът и диригент Георги Милтиядов е записал първия си авторски албум в студиото на Максим Горанов. Зарадва публиката заедно с Мариана Попова и песента ,,Остани“. Репертоарът на концерта включваше композиции на Максим Горанов и песни, аранжирани от него.

За финал той бе изненадан и приветстван от композитора Стефан Диомов и близката им приятелка Тони Димитрова.

Кметът Георг Спартански връчи на Максим Горанов „Почетния знак на кмета на Плевен“ и изрази възхищението на плевенчани като нарече юбиляря „Златната китара на България“.

 На предшестващата събитието пресконференция артистът сподели:

„Животът ми беше едно много шарено приключение – на различни места, с различни хора. И понеже по една или друга причина непрекъснато се случваха все по-хубави неща с напредването на годините, мога смело да кажа, че съм щастлив човек. Не искам да започвам да изброявам приятелите – хората, които са допринесли за това, но е най-вярно да се каже: „Пред вас стои един щастлив музикант“. Той изказа своята благодарност към читалище „Съгласие“ и Община Плевен за подкрепата и организацията на концерта.

Максим Горанов вече работи по собствен албум след толкова много записи на  други изпълнители. Заглавието е ,,Живи спомени“ и ще включва 12 или 14 песни. „Това са песни, в които е сърцето ми. Те не са писани с цел да се обслужват чужди интереси и емоции. В тях е моята емоция, моето мислене като музикант“, допълни Максим Горанов. С типичното си чувство за хумор той подчерта, че ще през следващата година ще осъществи концерт-промоция на албума по повод седемнайстия (17), не точно седмдесет и първия си рожден ден (71). Очакваме го с нетърпение!

Автор: Виолета Кръстева

Снимки: БНР и авторът

Подобни новини

Back to top button