ЕкологияКлиматСтраната

Декември идва с дъжд и сняг

Последните дни на ноември ще са преобладаващо облачни, с дъжд и сняг, заради повишената динамика в Средиземноморието. Днес времето ще се задържи облачно. Валежите в Западна България постепенно ще спрат, но в Централна и Източна ще се усилят и на места ще са значителни. В Предбалкана ще вали сняг, значителен в източната част. В Лудогорието и Източните Родопи валежите ще са от дъжд и сняг. Ще духа до умерен, в източните райони до силен североизточен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Към 14 часа температурите ще бъдат между 3° и 8°, в крайните югозападни райони и Черноморието до 10° – 11°.

Обявен е жълт код за значителни валежи от дъжд и сняг в 11 области от Централна и Източна България: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и Смолян.

Във вторник валежите временно ще намаляват и ще се ограничат до някои централни и източни райони на страната. Ще превалява предимно дъжд в равнините и сняг – по планините.

В сряда и четвъртък ще премине пореден циклон от Средиземноморието. Ако силата и посоката му се запазят, в планините на югозапад и по западните ридове на Стара планина ще има обилни снеговалежи и ще се образува значителна снежна покривка. Около тези масиви също ще вали сняг, докато в останалата част на страната валежите ще са от дъжд.

В края на седмицата времето ще се успокои. Облачността ще е с повече разкъсвания, а валежите – на малко места. Дневните температури леко ще се повишат, но трудно ще прескачат 10 градуса.

Първата пълна седмица на декември ще е по-спокойна. Не се очакват резки температурни аномалии. Облаците ще са с чести разкъсвания. Около Никулден (6 декември) се очаква краткотрайно смущение с валежи от дъжд и сняг. Още едно такова метеорологичните модели допускат за периода 10-11 декември, когато ще вали предимно дъжд.

Подобни новини

Back to top button