ОбществоОбщинска и държавна администрацияПолицияПраво

Окръжна прокуратура – Плевен проведе регионално съвещание за общи мерки срещу престъпността

На 28.11.2022 година по инициатива на Окръжна прокуратура – Плевен се проведе работно регионално съвещание на тема противодействие на битовата престъпност, престъпленията по транспорта и държането и разпространението на наркотични вещества. Целта ѝ е създаване на по-добра организация за взаимодействие между институциите и намиране на работещи решения за борбата с престъпността в Плевенска област.

Срещата бе открита от окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен Владимир Николов. На нея присъстваха заместник-административните ръководители на Окръжна прокуратура – Плевен, районният прокурор на Районна прокуратура – Плевен Пламен Петков, директорът на ОД на МВР – Плевен Веселин Вътов, зам. – директорът на ОД на МВР – Плевен Николай Николов, ръководителят на териториална дирекция ДАНС – Плевен Пламена Петрова, ръководителят на сектор БОП – Плевен Живко Ламбов, областният управител на Област Плевен Иван Петков, кметът на Община Плевен Георг Спартански, кметове на малките населени места от областта, началниците на районните полицейски управления и представители на компетентни местни структури, отговорни за обществения ред, транспорта и противообществените прояви.

Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен Владимир Николов изтъкна необходимостта от активното взаимодействие между правоохранителните органи и органите на държавната и местна власт за успешното противодействие на престъпността. Той изрази задоволство от отличната комуникация и тясното сътрудничество между институциите в областта. Особено внимание обърна на противодействието на престъпленията, свързани с наркотичните вещества.

Директорът на ОД на МВР – Плевен Веселин Вътов изрази благодарност за предприетата инициатива от Окръжна прокуратура-Плевен и отбеляза, че съвместната работа на полицията с прокуратурата и общините е на високо ниво.

Във връзка с престъпленията по транспорта, кметът на Община Плевен Георг Спартански заяви, че подобряването на пътната инфраструктура на общината е въпрос на средства и технически възможности  и че въпреки затрудненията на Община Плевен, се полагат усилия в тази насока.

Всички участници отчетоха необходимостта от законодателни промени за по-добра ефективност в борбата с престъпността, а кметът на Община Плевен изтъкна нуждата от приемане на Закон за общинската полиция.

Срещата премина диалогично, като присъстващите изразиха готовност за превръщането й в регулярни съвещания.

Подобни новини

Back to top button