Природа

Опасни битови отпадъци от територията на Община Плевен ще се съхраняват в специално депо, изградено в Община Левски

Договор между Община Плевен и Община Левски за организиране на Система за събиране на опасни битови отпадъци (ОБО) в мобилни събирателни пунктове, одобри на днешното си заседание Общинският съвет в Плевен. Предложението за сътрудничество между двете общини бе прието с 38 гласа „за“, 2 гласуваха „въздържал се“, „против“ няма.
При реализирането на проект „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства” по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество в Левски е изграден Център за събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства. По проекта са предоставени специализирани мобилни пунктове за събиране от населените места на община Левски и включените в проекта общини Никопол, Белене и Пордим.
Община Левски е получила и необходимите разрешителни документи по Закона за управление на отпадъците и изразява готовност да извършва услугата на територията и на други съседни общини, като вече има сключен такъв договор с Община Павликени. През април тази годна е получено предложение за включване и на Община Плевен в системата за събиране на опасни битови отпадъци. Кметовете на общини имат задължение по ЗУО да организират такива системи и да предават събраните отпадъци за екологосъобразно оползотворяване и обезвреждане.
В одобрения от Общински съвет – Плевен текст на Договора за организиране на Система за събиране на опасни битови отпадъци в мобилни събирателни пунктове се посочва, че възложителят в лицето на Община Плевен възлага на изпълнителя в лицето на Община Левски да организира мобилни събирателни пунктове за приемане и за последващо временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата, в зависимост от утвърден годишен график в количество до 1000 кг. годишно – общо тегло от всички събрани отпадъци. Същите ще се приемат в мобилния събирателен пункт и ще предават за следващо оползотворяване/обезвреждане.
Със същото решение съветниците упълномощават кмета Георг Спартански да подпише документа и да подаде заявление до Регионалната инспекция по околната среда и водите с искане за освобождаване на финансови средства, представляващи част от събраните от Община Плевен такива по реда на чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, за покриване на разходите за организиране на Система за събиране на опасни битови отпадъци.

Подобни новини

Back to top button