ЖивотновъдствоПриродаПроблемиСтраната

На Мечкинден WWF празнува създаването на своя Спасителен мечешки отряд

По случай празника от организацията канят на благотворително парти „Стани космат“ - любопитна комбинация от стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с дивата природа

Природозащитната организация WWF празнува втория рожден ден на своя Спасителен мечешки отряд, информират от организацията. На тази дата през 2020 г. експерти на WWF сформират отряд, който да реагира при сигнали за проблемни мечки и да допринася за намаляването на конфликти между хората и мечките в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина.
„Кафявите мечки в България са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Една от причините е лесният достъп до източници на храна, дължащ се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата. А веднъж загубили страха си от човека и започнали да нанасят щети, те биват класифицирани като „проблемни“. Това увеличава потенциала за конфликта им с хората, както и риска от бракониерство. Но нека не забравяме, че кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс“, коментира старши експертът в програма „Опазване на видове“ във WWF Александър Дуцов.
Днес, две години след създаването си, Отрядът продължава да помага на мечки в беда. Локализирането им е изключително трудно и изисква задълбочени познания за поведението и навиците на мечките, както и за техните местообитания. Затова освен на активната си теренна дейност, Отрядът разчита и на сигнали на местни хора и институции. С обединени усилия и резултатите не закъсняват. Това потвърждава и историята на трите мечета – Хуба, Вихър и Горан, които преди година и половина бяха намерени стресирани, уплашени и без майка в Родопите от екипа на РИОСВ – Смолян. След кратък престой в Парка за мечки в Белица и с помощта на Министерството на околната среда и водите, те бяха изпратени за рехабилитация в специализирания център „Арктурос“ в Гърция. Там се възстановиха успешно и от пролетта се радват на свободата си в национален парк „Централен Балкан“.
Отрядът помага и на хора в отдалечени планински места да обезопасяват домовете си. В рамките на година Спасителният мечешки отряд постави 12 електропастира за предотвратяване на нападения от мечки над пчелини, малинови градини и домашни животни. Освен ограждане на мястото с проводник, пълният комплект електропастир включва още инсталирането на врати, мълниезащита, колове за заземяване, изолатори и конектори. 90% от всички електропастири бяха поставени в парк „Централен Балкан“, на територията на общините Карлово, Троян, Габрово и Априлци, а останалите – в Западните Родопи, на територията на област Смолян.
За една година Спасителният мечешки отряд е получил над 20 сигнала за наблюдавани мечки и следи от тях в или в близост до населени места. Членове на отряда посещават конкретните места и се свързват с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи, за да си набавят нужната информация за всеки отделен казус. Експертите отделят специално внимание на това да разясняват на местните хора как да управляват изхвърлянето на отпадъци, за да не привличат мечки, как да обезопасят имота и градините си и т.н. Опитът на WWF показва, че личните срещи и разяснителните кампании са сред най-ефективните средства за превенция на незаконни дейности срещу мечките. А в помощ на туристите експертите поставят информационни табели край всички хижи в Пирин. Те съдържат инструкции как да процедираме при среща с мечка и към кои институции да се обърнем, ако попаднем на малки мечета без майка.
По случай празника на Спасителния мечешки отряд, в четвъртък 1 декември, WWF кани на благотворително парти с кауза. Заповядайте на „Стани космат“ – любопитна комбинация от стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с дивата природа. За доброто настроение на гостите ще се погрижат комедиантите Надя Брайт и Георги Кючуков. А на сцената ще излязат невероятните Ния Петрова, Елена Сиракова, Дими Деянски, Наталия Атанасова и Мама Нинджа. Средствата от партито ще отидат в подкрепа на теренната дейност на WWF и ще подпомогнат опазването на дома на дивите животни у нас. Очакваме ви!
Повече информация за регистрация за „Стани космат“ тук.
Всеки може да стане част от каузата на WWF да опази дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията Общ дом. Общо бъдеще. Вижте как на wwf.bg/koleda.

Подобни новини

Back to top button