ОбразованиеСоциалниТранспорт

Ученици и студенти първи ще ползват електронни карти за градския транспорт в Плевен

От началото на следващата година електронни карти ще се издават и за всички останали желаещи граждани

От „Тролейбусен транспорт” в Плевен започват издаването на електронни карти, като първоначално това ще става за ученици и студенти, съобщават от Общинската администрация.
В градския транспорт на Плевен е въведена електронна билетна система. Основата на системата е електронна пластична карта, която, издадена веднъж, може многократно бързо и лесно да се зарежда с месечен или тримесечен период и/или с електронни еднократни билети съгласно утвърдената тарифа. При евентуална загуба на картата заредените в нея средства са запазват.
Първоначалното издаване на електронната пластична карта е безплатно до изчерпване на 49 000 броя, доставени по проект „Развитие на интегриран градски транспорт на гр. Плевен“. Картите се получават от билетния център на „Тролейбусен транспорт” на ул. Дойран № 43.
Всички валидни електронни карти могат да бъдат зареждани на касите в билетния център – ул. „Дойран” № 43, както и чрез автоматите на самообслужване, разположени в билетния център и Автогара Плевен, с кредитна или дебитна карта. Издадена веднъж, електронната карта може да се зарежда многократно.
От 1 декември 2022 година всички пътници с издадени и заредени пластични електронни карти ще могат да ги валидират на специалните устройства – валидатори.
При качване в тролейбус или електробус притежателят на електронна карта задължително я доближава и задържа на четеца, обозначен в долната част на валидатора. При успешно валидиране екранът на устройството светва в зелено и изписва „Картата е валидна“. При неуспешно валидиране или когато картата НЕ е заредена, екранът на валидатора светва в жълто и изписва „Потребителят няма валидни продукти, зададени на картата“. Тогава пътникът трябва да заплати на кондуктора билет за пътуване от 1.50 лева.

Подобни новини

Back to top button