ЗдравеОбщество

С иновативно лечение неврохирурзи помагат на пациенти с хронична болка

В клиниката по неврохирургия на високотехнологичната „Сърце и мозък“, Плевен за първи път бе извършено имплантиране на устройство, повлияващо хроничната гръбначна болка. Иновативният метод дава шанс на пациенти с дългогодишна гръбначна болка да живеят нормално, без постоянен прием на медикаменти и страничните ефекти от това.

„Щастлив съм, че поставихме основата на една революционна категория в лечението на хроничната болка, а именно имплантирането на устройства за гръбначно-мозъчна стимулация. Това е възможно най-иновативното и авангардно лечение на хроничната невропатна болка, която засяга гръбначния стълб и крайниците, и най-често възниква след поредица от хирургични интервенции или травма на гръбначния стълб“, коментира доц. Димитър Харитонов, началник на клиниката.

Водещ показател за прилагане на метода е необходимостта от такова лечение и резултатите от задължителна тестова стимулация, на базата на която лекарят преценява дали интервенцията е приложима за конкретния пациент.

„Имплантирането на устройство срещу хронична болка представлява поставяне на постоянни електроди върху обвивките на гръбначния мозък. Тези електроди са свързани с подкожен генератор на импулси и чрез тях се предават електрическите импулси към гръбначния мозък. По този начин се прекъсва предаването на болестните импулси до главния мозък. Неслучайно гръбначно-мозъчната стимулация – Spinal Cord Stimulation, е наричана „пейсмейкър за болката“, обясни доц. Харитонов.

Първото устройство срещу хронична болка в „Сърце и мозък“, Плевен е имплантирано при пациент със 7 гръбначно-мозъчни операции. След имплантиране на устройството пациентът води пълноценен начин на живот, без болка. Единственото ограничение е в рамките на първите 4 до 5 седмици, когато се препоръчва умерено физическо натоварване с оглед стабилно позициониране на електродите в епидуралното пространство.

„С въвеждането на това иновативно лечение нашата болница се превръща в един от първите и основни центрове за лечение на болката в страната. Методът е изключително показателен за това, как развитието на медицината и новите технологии дават възможност на всеки, отговорен към собственото си здраве, да води пълноценен начин на живот. В развия свят, имплантирането на устройствата е разпространено, но и скъпоструващо лечение. Щастливи сме, че у нас то е напълно безплатно за всички здравноосигурени пациенти“, допълват специалистите от „Сърце и мозък“.

Подобни новини

Back to top button